Gatalica: Imena kandidata 29. decembra 1

Zbog dopune Javnog konkursa za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, rok za prijavu kandidata produžen je do 24. decembra, potvrdio je za naš list predsednik Upravnog odbora NP pisac Aleksandar Gatalica.

Prema njegovim rečima, Upravni odbor ove umetničke kuće će, zbog poštovanja roka za prijem poštanskih poruka, najverovatnije 29. decembra otvoriti prijave i objaviti po azbučnom redu listu kandidata za mesto upravnika NP .

– Upravni odbor će odmah po otvaranju prijava razgovarati sa svim kandidatima koji ispunjavaju uslove. Upravnika ne bira UO, nego ministar kulture. Mi ćemo verovatno i desetak dana pre 29. januara, kada ističe zakonski rok, uputiti Ministarstvu za kulturu i informisanje listu kandidata sa obrazloženjem njihovih stručnih i organizacionih sposobnosti – objašnjava Gatalica.

UO NP je 9. decembra sa „lekarskim uverenjem“ dopunio spisak konkursne dokumentacije koja obuhvata predlog programa rada i razvoja Pozorišta za period od četiri godine; diplomu ili uverenje o stručnoj spremi; radnu knjižicu ili drugi dokaz o radnom iskustvu; radnu biografiju, uverenja da kandidat nije pod istragom, da nije osuđivan i da protiv njega nije podignuta optužnica za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, kao i uverenje o državljanstvu Republike Srbije, izvod iz matične knjige rođenih; fotokopiju lične karte; dokaz o znanju svetskog jezika.

Sadašnjem v. d. upravniku dirigentu Dejanu Saviću mandat je istekao 2014. a Vlada Srbije nije uspela da za godinu dana potvrdi izbor na prethodnom konkursu izabranog upravnika reditelja Božidara Đurovića, zbog čega je NP u martu ostalo bez UO. Vlada je na predlog Ministarstva kulture i informisanja 9. novembra imenovala novi UO, sa Aleksandrom Gatalicom na čelu, koji je raspisao novi konkurs za upravnika NP, koji je 1. decembra objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pre raspisivanja konkursa za novog upravnika Statut NP usaglašen je sa Zakonom o kulturi, zbog čega su, kako je Gatalica ranije objasnio za Danas, uslovi za prijavljivanje kandidata izmenjeni u odnosu na prethodne. Sada se od budućeg upravnika umesto osam traži pet godina „radnog iskustva u struci“, a postoje i uslovi o kojima će se posebno voditi računa prilikom utvrđivanja liste kandidata. UO je najavio da će prilikom utvrđivanja liste kandidata ceniti i poznavanje poslovanja pozorišnih ustanova; rukovodeće iskustvo na poslovima u oblasti kulture; kvalitet predloženog programa rada i razvoja Pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari