Gejming i video igre u fokusu PlayUK2020. festivala u Beogradu 1Foto: Pixabay / Olichel

Festival novih medija PlayUK2020. otvoren je večeras u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a fokus te manifestacije je na video igrama, gejming kulturi i povezivanju i približavanju britanske i srpske gejming scene.

Festival ima regionalni karakter i biće održan u Muzeju primenjene umetnosti, KC Gradu i Nordeus HUB.

Festival novih medija organizovao je Britanski savet, u partnerstvu sa Srpskom asocijacijom industrije video igara i Nordeus HUB.

Direktorka Britanskog saveta za Srbiju Kler Sirs rekla je da je svrha Festivala da se podstakne i podrži kreativnost u digitalnom svetu i spoje inovativnost i tehnologija. Ocenila je da su napravili sjajan program, koji će biti realizovan u narednih nedelju dana.

Predsednik Asocijacije industrije video igara Srbije Nikola Čavić rekao je da je ovaj sjajan događaj okupio ne samo ljude iz regiona, već i goste iz Britanije, sa ciljem da nedelju dana, koliko traje festival, podele iskustva i nauče kako mogu da prave lepše i bolje igre.

Zamenica britanske ambasadorke u Beogradu Rebeka Fabrici rekla je da Velika Britanija ima dugu istoriju proizvodnje globalno popularnih video igara.

Ona je istakla da je prošle godine svaki treći stanovnik naše planete uživao u prihvatanju gejm aplikacija na telefonima ili računarima.

Fabrici je kazala da interesovanje za gejming nikada nije bilo veće i da se smatra da to tržište u Britaniji vredi više od filmskog i muzičkog tržišta zajedno.

Ona je navela da su festivali kao što je ovaj prilika za razmenu znanja, iskustava i za povezivanje kreativnog potencijala Velike Britanije i Srbije.

Direktorka Britanske gejming asocijacije Džo Tvist ocenila je da su igre najvažniji i najzanimljiviji mediji i sredstvo komunikacije u 21. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari