Geldof stiže iz trećeg pokušaja 1

Vest da će najpoznatiji svetski humanitarac, irski muzičar ser Bob Geldof, nastupiti sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, u nedelju 11. avgusta, što će biti njegov prvi nastup u Srbiji, obradovala je mnoge.

– Već tri godine smo pokušavali da dovedemo Boba Geldofa, bio to veoma zahtevan poduhvat budući da je on veoma angažovana javna ličnost. Nije nas zanimao bend koji ga je proslavio Boomtown Rats, već bend sa kojim izvodi tradicionalnu irsku muziku, što je recimo najbliže poimanju našeg etno džeza, kaže za Danas Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala.

Bob Geldof je nosilac na desetine počasnih doktorata mnogih svetskih univerziteta, priznanja „Čovek mira“, najvećeg francuskog priznanja za umetnost „Vitez reda umetnosti i književnosti“, priznanja „Heroj našeg vremena“ koji je je dobio na osnovu glasanja čitalaca magazina „New Statesman“.

Kada je reč o muzici, možda najznačajnije priznanje je „Brit Award“ za izuzetan doprinos muzici, koje je dobio 2005. godine. Njegova autobiografija „Is that it“ objavljena posle „Live Aid“ projekta, a odlično je bila primljena i kod ktitike i kod čitalaca, a ušla je i lektiru za srednje škole u Velikoj Britaniji.

Ivan Blagojević ukazuje na još neke aspekte gostovanja slavnog muzičara u Nišu.

– Bob Geldof nam je zanimljiv iz više razloga, pre svega kao planetarna medijska zvezda. Bilo bi zanimljivo da sa njim porazgovaramo o nekim idejama, recimo, o nekom budućem džez live aidu, zašto ne i za Zapadni Balkan. O svemu tome ćemo pričati kad dođe. Prisustvo takve velike svetske zvezde bitno je i za priču o Nišvilu širom sveta, pre svega kod muzičara sa kojima on sarađuje. Naprosto, Nišvil je mnogo veći i moćniji festival nego što je u svetu medijski predstavljen, jer mi nemamo budžet da radimo velike digitalne kampanje, pojašnjava Blagojević i dodaje da su ljudi sa kojima se sreo u svetu šokirani kad vide koliki je lajn ap festivala i podseća da je prošle godine na Nišvilu održano 173 koncerta. Sve informacije o ovogodišnjim zbivanjima na festivalu mogu se naći na zvaničnoj stranici festivala http://nisville.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari