Glumci Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici "Beogradskog pobednika" 51. FEST-a 1 Horst Galuschka / AFP / Profimedia

Fasbinderova muza Barbara Sukova i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika na 51. FEST-u, izjavio je umetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić.

Na programu FEST-a naći će se njihova najnovija ostvarenja, „Dalilend“ i „Moj komšija Adolf“, a u čast počasnih nagrada, u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi „Lola“ i „Znak đavola“ u kojima su ostvarili kultne uloge.

Jedna od najuspešnijih evropskih glumica, Barbara Sukova probila se na filmsku scenu kao muza slavnog Rajnera Vernera Fasbindera (Berlin Aleksanderplac, Lola), dok su joj uloge u filmovima Margarete fon Trote, „Olovna vremena“ (1981) i „Roza Luksemburg“ (1986) donele odličja za najbolju glumicu Venecijanskog, odnosno Kanskog filmskog festivala.

Igrala je i u brojnim evropskim koprodukcijama, kao što su „Evropa“ i „Putnik“, dok je u Holivudu zablistala u ostvarenjima „Sicilijanac“ Majkla Ćimina, „M. Baterflaj“ Dejvida Kronenberga, „Džoni Mnemonik“ Roberta Longa, „Kolevka snova“ Tima Robinsa, „Romansa i cigarete“ Džona Turtura, „Atomska plavuša“ Dejvida Liča…

Na 48. FEST-u 2020. prikazan je film „Nas dve“ Filipa Menegetija, koji joj je doneo nagradu Akademije Limijer i nominaciju za Cezara, a ove godine gledaćemo je kao Galu Dali u „Dalilendu“ Meri Haron u glavnom takmičarskom programu.

Barbari Sukovoj u čast u okviru FEST klasika biće prikazan i film „Lola“ Rajnera Vernera Fasbindera.

Još jedan velikan nemačkog glumišta, Udo Kir, ostvario je zapaženu evropsku i holivudsku karijeru koju i dalje ispisuje nesmanjenim tempom.

Glumci Barbara Sukova i Udo Kir dobitnici "Beogradskog pobednika" 51. FEST-a 2
John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia

Radio je sa Polom Morisijem (Flash for Frankenstein, Blood for Dracula), Dariom Arđentom (Suspirija), Rajnerom Vernerom Fasbinderom (Treća generacija, Lili Marlen, Lola) i na skoro svim filmovima Larsa fon Trira.

Na američkom kontinentu debitovao je u filmu Gasa van Santa „Moj privatni Ajdaho“ (1991). U njegovoj filmografiji su i holivudski hitovi poput „Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce“, „Džoni Mnemonik“, „Kraj nasilja“, „Armagedon“…

Do sada je ostvario preko 275 uloga na velikim i malim ekranima. Na 51. FEST-u gledaćemo ga u ostvarenju „Moj komšija Adolf“ Leona Prudovskog, u okviru selekcije FEST specijal, a u okviru FEST klasika biće održana počasna projekcija filma „Znak đavola“ Mihaela Armstronga.

Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji, u kojem mu je partnerka bila Olivera Vučo. Želja Uda Kira je bila da se upravo ovaj film nađe na programu FEST klasik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari