Glumica Svetlana Bojković dobitnica Sterijine nagrade za naročite zasluge 1Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd

Glumica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2019. godinu. Odluku o tome doneo je Upravni odbor Sterijinog pozorja na danas održanoj sednici.

Svetlani Bojković nagrada će biti uručena 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome kao i novčanog dela.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine. Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih, Josip Vidmar, Dušan Matić, Velibor Gligorić, Hugo Klajn, Eli Finci, Miroslav Krleža, Mata Milošević, Petre Prličko, Rahela Ferari, Mira Stupica, Ranko Marinković, Marija Crnobori, Miroslav Belović, Georgij Paro, Branko Pleša, Pero Kvrgić, Aleksandar Popović, Dejan Mijač, Dušan Jovanović, Petar Marjanović, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Jovan Hristić, Mira Banjac, Dušan Kovačević, Milena Zupančič, Goran Stefanovski, Egon Savin, Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Dimitrije Đurković, Feliks Pašić, Mihailo Janketić, Petar Kralj, Buca Mirković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubiša Ristić, Renata Ulmanski, Predrag Ejdus…

Svetlana Bojković je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine, tako da će iduće godine, na Sterijinom pozorju kada bude primala ovu specijalnu nagradu biti tačno 50 godina njene saradnje sa ovom institucijom. Tokom tih pola veka, Svetlana Bojković je ostvarila i osam uloga na samom Festivalu Sterijino pozorje.

Podsetimo, naša istaknuta glumica je tokom svoje karijere dobila i sledeće nagrade: Zlatna Arena na Festivalu u Puli za ulogu u filmu „Pas koji je voleo vozove“, dve nagrade „Ćuran“ na Danima komedije u Jagodini za ulogu Jovanke u predstavi „Pučina“ i ulogu Belize u predstavi „Učene žene“, dobitnica je Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade „Joakim Vujić“ za doprinos pozorišnoj kulturi, Nagrade „Žanka Stokić“ i Nagrade „Branislav Nušić“ za životno delo u komediji, Nagrade za životno delo „Dobričin prsten“ 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari