"Gnev naš nasušni" - Tribina o filmu "Usekovanje" Siniše Cvetića 9. septembra u Doma omladine Beograda 1Foto promo/Dom omladine

  Posle letnje pauze, nastavlja se ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda, a u fokusu septembarske tribine, naslovljene „Gnev naš nasušni“ je višestruko nagrađivani celovečernji igrani film „Usekovanje“, u režiji Siniše Cvetića. U petak, 9. septembra u 20 časova, u Klubu Doma omladine, pored reditelja Cvetića, učesnici tribine su i scenarista David Jakovljević, […]

 

Posle letnje pauze, nastavlja se ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda, a u fokusu septembarske tribine, naslovljene „Gnev naš nasušni“ je višestruko nagrađivani celovečernji igrani film „Usekovanje“, u režiji Siniše Cvetića.

U petak, 9. septembra u 20 časova, u Klubu Doma omladine, pored reditelja Cvetića, učesnici tribine su i scenarista David Jakovljević, glumac Pavle Mensur i deo glumačke ekipe ovog filma, a tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

„Usekovanje“ je na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu osvojio tri nagrade: povelju za izuzetnu žensku ulogu (Aleksandra Balmazović), nagradu za žensku epizodnu ulogu (Anita Ognjanović), dok je Specijalno priznanje žirija pripalo Pavlu Mensuru za ulogu Jovana.

Na upravo završenom 44. Moskovskom festivalu ovaj film našeg mladog reditelja ovenčan je dvema nagradama – priznanjem „Sveti Đorđe“ za najboljeg reditelja i nagradom publike.

Film „Usekovanje“ predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.

Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Postepeno, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

 

 

 

U izjavi za portal Filmskog centra Srbije, Siniša Cvetić je istakao:

„Prilikom pisanja scenarija na umu smo imali i izvodljivost, pa smo odlučili da se radnja većinski zbiva u jednom prostoru, što se negde poklopa i sa mojim ranijim kratkim filmovima „Dinosaur“ i „Izvršenje“. Taj koncept mi je interesantan i volim takve filmove. Tokom priprema, gledao sam ostvarenja koja se tiču (porodičnih) okupljanja u jednom prostoru… Glumci koje ovde imamo su u suštini ono što najvažnije što nosi film, imamo izuzetno dobro podelu“.

U glumačkoj ekipi su i Bojan Žirović, Marko Grabež, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović i Momčilo Pićurić.

Uz Cvetića i Jakovljevića, autorski tim filma čine: Marko Milovanović (direktor fotografije), Tihomir Dukić i Marko Tisovec (montažeri), Luka Broćić (kompozitor), Bojan Jovanović (scenograf), Snežana Karl (kostimografkinja).

Tu su i Nebojša Stojanović (snimatelj zvuka), Nebojša Zorić i Velibor Hajduković (dizajn i miks zvuka), Nataša Bošković (maskerka).

Projekat filma „Usekovanje“ podržao je Filmski centar Srbije (FCS) u junu 2020, na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari