Godišnja nagrada JDP Biljani Srbljanović

Ostavite komentar


  1. Od ‘Belih Orlova’, rodjaka Radovana i Isidore Bijelice do ‘kreativnog’ vucicevog rezimskog dramaturga.
    Njen umetnicki talenat nadmasuje samo njen politicki talenat …

    1. @Dragoje
      Bravo za komentar, susta istina. Zapravo radi se o projektu odobrenom od uticajnih u strukturama. U ovakvim policajskim drzavama samo odabrani se smeju smatrati umetnicima,piscima,elitom, dok je ostalima namenjena uloga haridzana, tj.onih ispod svake kaste.

  2. Nadam se da je ovaj tekst dostojan nagrade. Zadnje što pogledah je Mali mi je ovaj grob i posle toga nemam želju pogledati ništa njeno.

  3. Biljana Srbljanovic je favorizovana dramska spisateljica JDP-a. Voleo bih da to pozoriste raspise anonimni dramski konkurs. Ne verujem da bi pobedila.

  4. Svojom bukvalno fizičkom dominacijom nad ženom, muškarac je uzeo sebi za pravo da dominira i u svim sferama duhovnog života, bahato potiskući ženu iz javnog i kulturnog života…Danas, hvala bogu, žena je uspela da se oslobodi i ginoceuma i harema i pokaže svetu da je ravnopravna sa muškarcem, kako u vrlinama tako i u manama…No, to neke izgleda ne zadovoljava… U ostrašćenoj želji da nadoknade više od dva milenijuma muške dominacije u svim segmentima intelektualnog i duhovnog života, savremene feministkinje agresivno promovišu sve ono što su, po njima, žene u toj gomili vremena izgubile… A tamo gde je žena najmanje dominirala i najviše izgubila jeste drama. Zanimljivo da u istoriji drame žena kao dramskih pisaca skoro i nema ; naći ćete je u filozofiji, pesništvu, slikarstvu, muzici, romanu, ali u drami – teško ; zato je projakt femnistkinja da pod hitno popune tu prazninu – i stvarno, kad pogledate, beogradska, ali i svetska pozorišta puna su drmatičarki i rediteljki… I to je za pohvalu, no ,ipak ima jedan problem: feministkinje su previdele jednu nemalu stvar: problem je što proizvodnja umetnika i umetnica nije kao i proizvodnja keksa ili zapušivača za flaše …to je malo suptilnija rabota, koja traži vreme i talenat…Nadam se da ćemo ubrzo videti i jednu stvarnu, talentovanu ženu dramatičara… Nadam se da ovaj komentar nećete shvatiti kao bogohuljenje!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.