Godišnja nagrada JDP Biljani Srbljanović 1Foto: Jugoslovesnko dramsko pozoriste

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) obeležilo je danas Dan tog pozorišta dodelom godišnjih nagrada.

Godišnja nagrada za dramu „Vrat od stakla“ dodeljena je Biljani Srbljanović. JDP je godišnje nagrade za režiju dodelio Bobi Jelčiću i Jagošu Markoviću za predstave „Zašto je poludeo gospodin R?“ i „Vrat od stakla“.

Nenad Jezdić dobio je godišnju nagradu za ulogu Jožefa Kantora u predstavi „Kralj Betajnov“, kao i za uloge Ivana Cankara i Mihaila Lavoviča Astrova u predstavi „Ujka Vanja“ Egona Savina.

Nagrada za glumce u predstavi „Vrat od stakla“ dodeljene su za ulogu Bogdanke Jelisaveti Sablić, za ulogu Svetlane Vesni Trivalić, Aniti Mančić za ulogu Nadežde i za ulogu Ljube Draganu Mićanoviću.

Od glumaca u predstavi „Ujka Vanja“ u režiji Egona Savina nagrađeni su Branislav Lečić za ulogu Ivana Petroviča Vojnickog i Bogdan Diklić za ulogu Aleksandra Vladimiroviča Serebrjakova.

Nagrada za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R.?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaila Fenglera dodeljena je Borisu Isakoviću.

JDP dodelio je Nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ za ulogu Vlajka Mujića u predstavi „Vrat od stakla“ Marku Janketiću.

Godišnja nagrada za kompoziciju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Kralj Betajnov“ dodeljena je Anji Đorđević, a za dizajn plakata te predstave, kao i predstava „Zašto je poludeo gospodin R.?“, „Vrat od stakla“, „Ujka Vanja“ i „Natan Mudri“ dodeljena je Mirku Iliću.

Kolektivna Godišnja nagrada dodeljena je autorskom timu i glumačkom ansamblu i stvaraocima predstave „Natan Mudri“.

Žiri u sastavu Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković dodelio je nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni tog pozorišta u 2018. godini Nenadu Jezdiću za ulogu Jožefa Kantora u predstavi „Kralj Betajnov“.

Nenad Jezdić naveo je da je „on u tom pozorištu gost i da je te dve nagrade dobio zahvaljujući angažmanu u toj kući“.

To pozorište dodelilo je i godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće šefu Službe dekoratera Dušku Uzelcu, dekorateru Dejanu Ranisavljeviću, tehničaru maske Milici Mandoparić i nabavljaču Božidaru Furtuli.

JDP je naveo da je 2018. godinu obeležio sa pet premijera, kao i brojnim gostovanjima u Moskvi, Zagrebu, Rijeci, Skoplju i drugim, a da će u narednom periodu gostovati i u Pekingu, Sankt Petersburgu, Tel Avivu i Sarajevu.

Kolektiv JDP postao je bogatiji za tri nova člana, a krajem 2018. godine objavljena je i monografija o 70 godina tog pozorišta.

Na sceni Ljuba Tadić prošle godine izvedeno je više od 300 programa.

JDP očekuju i radovi na infrastrukturi pozorišta od juna do septembra, kao i rekonstrukcija scene Bojan Stupica, za koju je Vlada izdvojila sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari