Gojković otvorila izložbu crteža Milića od Mačve 1Foto: Ministarstvo kulture

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu crteža slikara Milića od Mačve u Kulturnom centru Gradiška i tom prilikom istakla da je ta postavka spona u jačanju kulturnih veza i očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, čiji važan deo čini jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka.

„Pred nama je izložba 29 njegovih dela, iz privatne kolekcije, što daje posebnu vrednost, pa i ekskluzivnost, jer prvi put pred očima javnosti izlažu se samo crteži ovog izuzetnog umetnika“, naglasila je ministarka kulture, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Gojković je napomenula da se veliki srpski slikar tokom svog stvaralaštva duboko oslanjao na narodne običaje i priče, koje su neretko deo raznih legendi i magijskih obreda i dodala da je u svetu umetnosti ostao upamćen po karakterističnim lebdećim balvanima, užarenim loptama i santama leda, koji dominiraju njegovim delima.

„I na slikama, tačnije crtežima koje ovde možemo da vidimo, preovlađuju teme iz srpske istorije i tradicije, kao i crkveni motivi. Pred nama su slike ʼKosovski bojʼ, sa večno aktuelnom temom u srpskoj umetnosti, ʼNjegošʼ, posvećena jednom od naših najvećih pesnika, kao i one na kojima su manastiri Grgeteg, Poganovo, Drača i druga znamenita mesta i događaji iz naše istorije. Sve to verno odslikava koliko je Milić bio vezan za svoju otadžbinu i svoj narod“, ocenila je Gojković.

Gojković je podsetila da je svestrani i multitalentovani Milić Stanković odnosno Milić od Mačve pripadao Mediali, jedinstvenom pokretu na našoj umetničkoj sceni, koji su obeležila neka od najvećih imena srpskog slikarstva, kao što su Leonid Šejka, Olja Ivanjicki i Kosta Bradić. Ministarka kulture ukazala je na činjenicu da je imao preko 1.200 izložbi u Srbiji i inostranstvu te da se njegova dela, osim Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, čuvaju i u svetski poznatim muzejima i galerijama, Ufiči u Firenci, Vatikanskom muzeju, Muzeju Gugenhajm u Njujorku, Muzeju umetnosti i istorije u Ženevi i drugim.

„Njegov talenat, spojen sa upečatljivom harizmom i jedinstvenim pogledom na svet i pojave u njemu, podarili su srpskoj kulturi i umetnosti renesansnu ličnost čije delo i danas, nakon više od 20 godina od Milićevog odlaska, privlači veliku pažnju publike širom sveta“,izjavila je ministarka kulture.

Gojković je navela da je izložba crteža prilika da se još jednom ukaže na značaj očuvanja kulturnog nasleđa srpskog naroda, ali i na važnost podsticanja savremenog stvaralaštva i produkcije.

„Bez onoga što stvorimo danas, neće biti ni nasleđa za neke buduće generacije“, zaključila je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari