Gojković otvorila izložbu „ Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ 1Foto: Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, otvorila je sinoć u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izložbu „Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ i tom prilikom istakla da nas odgovorna politika Vlade i Ministarstva kulture obavezuje da čuvamo naše kulturno nasleđe i da ga što više afirmišemo i promovišemo u međunarodnim okvirima, a da bismo to postigli, moramo da gajimo tradicionalno dobre kulturne veze koje imamo sa brojnim evropskim državama.

Izražavajući zadovoljstvo otvaranjem jedinstvene izložbe koju zajednički organizuju tri nacionalne muzejske ustanove – Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijski muzej u Beču i Galerija Belvedere, Gojković je rekla da predstavljanjem slika dvojice vrhunskih umetnika, Paje Jovanovića i Gustava Klimta, jačamo vekovne veze i gradimo neke nove mostove prijateljstva u evropskim okvirima tri važna muzeja, kao i između Novog Sada i Beča, Srbije i Austrije.

Gojković otvorila izložbu „ Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ 2
Foto: Goran Zlatković

Prema njenim rečima, originalnom postavkom i prilikom da publika u Srbiji premijerno vidi dva vredna dela svetski priznatih autora, ova izložba je najbolji uvod u obeležavanje veka i po diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

„Srbiju i Austriju vežu mnogostruke veze, čiji koreni datiraju znatno ranije od zvaničnog uspostavljanja državnih odnosa. Te veze najjasnije se ocrtavaju u oblasti kulture i zato je od velike važnosti da ih obostrano pažljivo negujemo i dodatno produbljujemo“, ukazala je Gojković.

Ističući da je srpska kultura oduvek pripadala evropskom kulturnom prostoru a da su našim brojnim umetnicima Austrija i njena prestonica Beč bili prva stanica na njihovom evropskom putu, Gojković je podsetila da je i Paja Jovanović, jedan od najvećih srpskih slikara, bio bečki đak i da je kasnije živeo i stvarao u ovom gradu.

Gojković otvorila izložbu „ Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ 3
Foto: Goran Zlatković

„O velikoj povezanosti naših kulturnih prostora slikovito govore brojne pojedinačne i lične priče, kao što je ona da je Paja Jovanović na Svetskoj izložbi u Rimu 1911. godine nastupio u paviljonu Austrije“, ukazala je Gojković.

Podsećajući da je njegova slika „Umetnikova supruga Muni“ deo stalne postavke srpske umetnosti 19. veka Galerije Matice srpske, jednog od najplodnijih razdoblja naše umetnosti, Gojković je napomenula da kolekcija ove i brojnih drugih muzejskih ustanova širom Srbije daju autentični pogled ne samo na bogato kulturno nasleđe koje imamo, već i na čitavu istoriju našeg naroda i države.

„Izlaganjem u zemlji i na međunarodnoj sceni likovnih dela i drugih artefakata koji se čuvaju u našim muzejima i galerijama, jednim delom gajimo uspomenu na vrednosti koje su nam naši preci ostavili, dok s druge strane dajemo snažan podsticaj mladim stvaraocima da streme ka najvišim umetničkim dostignućima“, dodala je Gojković.

Gojković je izrazila uverenje da će ova veoma zanimljiva izložba ostvarena u saradnji tri renomirane muzejske kuće publici pružiti novi pogled na dva briljantna slikara i otvoriti nove stranice saradnje između naše dve države i ustanova kulture i pozvala publiku da narednih dana u što većem broju dođe u Galeriju Matice srpske da je obiđe i premijerno se upozna sa dva remek-dela evropske umetnosti.

Na otvaranju izložbe obratili su se dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Kristijan Ebner, ambasador Austrije u Srbiji kao i predstavnici Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 14. januara 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari