Aktivisti bacili crnu tečnost na sliku Gustava Klimta: Austrijski muzej strahuje da je slika oštećena 1Snimak napada, foto: Profimedia

Klimatski aktivisti polili su danas crnom uljanom tečnošću sliku Gustava Klimta „Smrt i život“ u bečkom muzeju Leopold.

Dva člana grupe ‘Poslednja generacija’ bacila su boju preko slike iz 1915. godine koja je zaštićena staklom. Jedan od aktivista se zalepio za ram, ali je čovek iz obezbeđenja uspeo da uhvati jednod od aktivista pre nego što je došla policija. Čitav sprat je odmah evakuisan.
Osoblje muzeja je zabrinuto da bi Klimtova slika mogla da bude oštećena, piše Dejli mejl.
„Restauratori rade na utvrđivanju da li je slika zaštićena staklom oštećena“, rekao je portparol muzeja Klaus Pokorni.
Grupa ‘Poslednja generacija’ branila je protest, rekavši u tvitu da protestuju protiv ‘bušenja nafte i gasa’, što su nazvali ‘smrtnom presudom za društvo’.
Brojna remek-dela širom Evrope napadnuta su poslednjih nedelja u protestima zbog nedostatka akcije protiv klimatskih promena.
Na snimku koje je grupa podelila na društvenim mrežama vidi se kako dva muškarca sipaju crnu, uljanu tečnost na čuvenu Klimtovu sliku.
Čuje se kako jedan od aktivista viče „mi znamo za problem već 50 godina – moramo konačno delovati, inače će planeta biti slomljena“.
„Zaustavite uništavanje fosilnih goriva. Trčimo u klimatski pakao“, dodao je on.


Nakon napada, policija je stigla u muzej i crna tečnost je brzo očišćena sa stakla koje je štitilo sliku, prenela je agencija Austria Press.
I pored temeljnih kontrola na ulazu u Muzej Leopold, aktivisti su ipak uspeli da unesu tečnost tako što su je sakrili u termofor ispod odeće, prenela je agencija.
Ulaz u Leopold muzej u utorak je bio besplatan u okviru dana koji je sponzorisala austrijska naftna i gasna grupa OMV.
Klimtovo delo je slika ulja na platnu u stilu secesije koja prikazuje smrt na levoj strani i grupu delimično golih, zagrljenih ljudi na desnoj strani.
To je jedno od najnovijih umetničkih dela koje su na meti klimatskih aktivista kako bi skrenuli pažnju na globalno zagrevanje.
Različite grupe aktivista organizovale su brojne demonstracije poslednjih meseci, uključujući blokiranje ulica i bacanje pire krompira na sliku Kloda Monea u Nemačkoj.

Aktivisti bacili crnu tečnost na sliku Gustava Klimta: Austrijski muzej strahuje da je slika oštećena 2
Čuvar je uspeo da uhvati jednog aktivistu, foto: Profimedia

Britanska grupa Just Stop Oil bacila je supu od paradajza na „Suncokrete“ Vinsenta van Goga u londonskoj Nacionalnoj galeriji prošlog meseca.
Aktivisti Just Stop Oil-a su se takođe zalepili za ram rane kopije Leonarda da Vinčija „Poslednja večera” na londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti, kao i za „The Hai Vain” Džona Konstebla u Nacionalnoj galeriji.
Grupa aktivista je takođe bacila supu od graška na remek delo Vinsenta van Goga u Rimu, u znak protesta za koji su upozorili da će se nastaviti dok se više pažnje ne posveti klimatskim promenama.
Demonstranti iz iste grupe, Poslednja generacija, ranije su blokirali autoput u blizini Rima.
Klimatski aktivisti iz Last Generation nazvali su svoj protest „očajničkim i naučno utemeljenim vapajem koji se ne može shvatiti kao puki vandalizam“.
„Nenasilne direktne akcije će se nastaviti sve dok građani ne dobiju odgovore od svoje vlade o zahtevima da se gas i ugalj zaustave i da se investira u najmanje 20 GV obnovljivih izvora energije“, navodi se u saopštenju.
U odvojenom protestu, dve aktivistkinje su se uhvatile za ramove dve slike španskog umetnika Franciska de Goje u madridskom muzeju Prado.
U jeku protesta, vodeći svetski muzeji su prošle nedelje izdali zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da aktivisti za zaštitu životne sredine koji napadaju slike „ozbiljno potcenjuju“ štetu koja bi mogla da bude prouzrokovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari