Gojković: Srbija podržava aktivnosti koje doprinose da se strahote prošlosti ne zaborave 1Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), na čelu sa Džordžom Santerom.

U saopštenju se navodi da je Gojković istakla da Republika Srbija daje punu podršku radu Međunarodne alijanse i podržava aktivnosti koje doprinose da se strahote prošlosti ne zaborave, kao i da se mesta stradanja obeleže i da nove generacije uče o prošlosti.

Gojković je naglasila da je Narodna skupština Republike Srbije donela važan Zakon o memorijalnom centru „Staro sajmište“, što je bila osnova da se pristupi izgradnji ovog memorijalnog centra. Gojković je dodala da je nakon dolaska na mesto ministra kulture preduzela korake da ovaj zakon zaživi, da su izabrani Upravni i Nadzorni odbor i za v.d. direktora ustanove Staro sajmište imenovana dr. Krinka Vidaković Petrov.

Ona je napomenula da je u cilju očuvanja sećanja na žrtve, iniciran i formulisan projekat izgradnje Memorijalnog centra u Boru, u spomen žrtvama logora Bor i istakla važnost što je delegacija IHRA bila u poseti Boru i imala priliku da se upozna sa projektom.

Gojković je izrazila spremnost na saradnju sa organizacijom IHRA u okviru ukupnog zalaganja Republike Srbije za negovanje kulture sećanja i naglasila da Srbija posvećeno učestvuje u aktivnostima IHRA i da je mnogo uložila u podizanje svesti javnosti i saznanja o Holokaustu.

Santer je pozdravio aktivnosti rukovodstva Republike Srbije u zajedničkom cilju da se sačuva sećanje na Holokaust i prenese mlađim generacijama kako bi se sačuvalo kolektivno sećanje.

Santer je ukazao da je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust otvorena za saradnju i spremna da pruži svaku ekpertizu i da doprinos u realizaciji ovih projekata kao što su memorijalni centri „Staro sajmište“ i Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari