Gojković: Za podsticaje i snimanje filmova "dostignut" budžet od 2,9 milijardi dinara 1Foto: N. Kovačević

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je za podsticaje i snimanje filmova „dostignut“ budžet od 2,9 milijardi dinara.

Gojković je u razgovoru sa lokalnim vlastima Topole ocenila da je ulaganje u filmsku industriju „veoma važno“ jer kako je rekla, do 2016. godine nisu postojali podsticaji u filmsku i audiovizuelnu delatnost, saopštilo je Ministarstvo kulture.

„Sada smo dostigli budžet od 1,7 milijardi dinara za podsticaje i 1,2 milijarde za snimanje filmova. Od toga nećemo odustati i smatramo da je to dobar put za kulturnu diplomatiju jer se i na taj način predstavljamo širom sveta“, rekla je ministarka.

Navodeći da su „Gradovi u fokusu“ jedan od „najvažnijih“ projekata Ministarstva kulture, ona je rekla da je ove godine opredeljeno više od 350 miliona dinara za sanaciju različitih objekata i izgradnju i adaptaciju brojnih domova kultura širom Srbije.

„Izazov u narednom periodu je privlačenje nove, mlađe publike i to kako ih upoznati sa našim kulturnim nasleđem i stvaralaštvom, na način da to bude prilagođeno novom dobu“, navela je Gojković.

„Vrata ministarstva uvek otvorena za razgovore, ulica nikada nikom nije dobro donela“

Gojković je saopštila da su vrata tog ministarstva uvek otvorena za razgovore sa svima, uz ocenu da je dijalogom potrebno rešavati sve probleme, a ne ulicom.

„Ministarstvo kulture se bavi kulturom, a ulica nikada nikom nije dobro donela i zato kao ministar kulture pozivam sve ljude koji se bave ovom delatnošću da spustimo zastave da bismo se bolje videli i razumeli i da dijalogom pristojnih ljudi rešavamo nerazumevanja“, navela je Gojković u saopštenju.

Ona je dodala da je Ministarstvo spremno da sa svima vodi dijalog o tome šta je potrebno uraditi da bi svim umetnicima u Srbiji bilo bolje – od donošenja zakona, uređivanja socijalnog statusa, do većeg budžeta namenjenog kulturi.

„Za dobrobit kulture nije dobro prebrojavanje, podele na ove ili one, etiketiranje, već sloboda stvaranja, kreiranje uslova za to, ulaganje u programe i izgradnju pozorišta, domova kulture, koncertnih sala, kulturnu diplomatiju, mobilnost umetnika kako bi nastupili širom sveta“, poručila je Gojković.

Ministarka je navela da je Srbija demokratska država i da svako ima pravo da se bavi politikom, svako ima pravo na svoje političko mišljenje i stav i da može da ga iskaže na način „koji je opšteprihvatljiv u pristojnom i civilizovanom društvu“.

„Takvo ponašanje je jednako za sve. Ako želimo da Srbija bude kuća za svakog od nas, onda je važno da naučimo da tolerišemo različitosti i da razgovaramo, a ne da vređamo jedni druge i pretimo. Srbija je zemlja za sve nas, za svu našu decu, roditelje, komšije, kolege i zato je važno da prestanemo da vičemo, jer od buke ne čujemo jedni druge“, dodala je.

Deo poznatih srpskih glumaca javno je podržao proteste „Srbija protiv nasilja“ i držao govore na njima, zbog čega su naišli na osudu i uvrede od strane političara i poslanika vladajuće većine, kao i pojedinih medija bliskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari