Gordan Matić rezimira najglamurozniji festival: Naši autori su bili zapaženi u Kanu i ostvarili su lep uspeh 1Gordan Matić Foto promo Maja Medić/FCS

 

Među 15 hiljada poslovnih ljudi, producenata, finansijera, TV mreža i kanala, distributera, promotera, predstavnika medija i drugih filmskih profesionalaca koji posete Kanski festival, bila je i naša delegacija Filmskog centra Srbije (FCS).

Pod okriljem Regionalnog paviljona (South-East European Pavilion), i ove godine, već tradicionalno, predstavljene su kinematografije Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kipra, Severne Makedonije i Slovenije.

Prema rečima direktora FCS Gordana Matića, kao najvažniji susreti izdvajaju se sastanak Evropske asocijacije filmskih agencija (EFAD),

Godišnja skupšinu direktora filmskih fondova, zatim sastanak sa agencijom BPX (Best Practice Experience), koja ima najbolju praksu u menadžmentu filmskih fondova, ne samo u Evropi već i u Kanadi, Argentini i Australiji.

Posebno se izdvaja sastanak Evropske filmske akademije.

– Ono što je najbitnije za naše kolege producente za buduće filmove, jesu razgovori sa direktorima i selektorima festivala u Veneciji, Torontu, San Sebastijanu, i drugih važnih festivala koji predstoje. Naš posao u Kanu je pre svega i bio da predstavimo i promovišemo srpske filmove u nastajanju koji će se, nadamo se, pojaviti na ovim značajnim filmskim feštama – kaže Matić.

– Projekti naših producenata i reditelja su takođe predstavljeni u Kanu, sa željom da pronađu međunarodnu podršku i partnere, u čemu smo im mi, nadam se, bar malo pomogli. Na Kanskom filmskom marketu biće predstavljen projekat za novi film Filipa Kovačevića, distopijska naučno-fantastična priča „Absolution“, koja je pod naslovom „Deca bogova“, 2021. podržana na Konkursu FCS za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Matić podseća i da smo bili jedina zemlja iz Centralne i Jugoistočne Evrope koja je imala film u zvaničnom programu ovogodišnjeg Kana, što nije mala stvar. Pogotovu što je debitant Jovan Ginić, koji igra glavnog junaka u filmu „Lost Country“ Vladimira Perišić, osvojio zvaničnu nagradu „Zvezda u usponu“ za najboljeg mladog glumca festivala u okviru programa Nedelja kritike.

U prestižnoj programskoj celini Kanski klasici prikazana je i restaurirana verzija filma „Podzemlje“ Emira Kusturice, laureata Zlatne palme  1995. godine, što je takođe ispratio deo francuskih medija i kritičara, jer će ovaj kanski pobednik tokom godine ponovo biti prikazivan u bioskopima širom Francuske, u distribuciji Malavida Films.

Reč je o 4K restauraciji koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka.

Tu je i uspeh naših dokumentarista, podseća Matić. Sedam vodećih evropskih festivala dokumentarnog filma tradicionalno je na Kanskom festivalu objavilo listu filmova nominovanih za prestižnu godišnju nagradu „Doc Alliance Award“.

Među 16 nominovanih ostvarenja, kako ističe direktor FCS, našla su se i dva filma iz Srbije: dugometražni hibridni film „Kristina“ Nikole Spasića (predložen od strane festivala FIDMarseille) i „Prilagođeni“ Dejana Petrovića (nominovan za najbolji kratki dokumentarni film na predlog umetničkog direktora Dokufesta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari