Grafički kolektiv je prinuđen da se 2018. godine iseli, kako kaže, neumoljivom restitucijom, sa adrese Obilićev venac 27.

Ranija nepravda nažalost dovodi do druge, žrtva, u ovom slučaju, je ustanova koja već 68 godina sa uspehom afirmiše i neguje vizuelnu umetnost (umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež, fotografiju i druge oblike likovne prakse), navodi se u saopštenju i napominje da je u ovim promenama cena gubitak identiteta i brisanja simbola kulture koji su stvarani decenijama.

Grafički kolektiv napominje da su u sećanje kulturne javnosti utkani rad preko 1500 umetnika, prvi performans u Srbiji, pojava novog likovnog izraza oličenog kroz grupu Mediala, mnogih debitanata, kasnije poznatih umetnika, stubova srpske umetničke scene, akademika, svetski afirmisanih umetnika:

Vladimir Veličković, Stolan Čelić, Leonid Šejka, Hirošiga, Šaraku, Exat, Vazareli, Anderle, Grupa Zebra, Šagal, Dali, Boško Karanović, Bogdan Kršić, Sreten Stojanović, Lazar Vujaklija, Mladen Srbinović, Milo Milunović, Dado Đurić, Uroš Tošković, Ero, Brunovski, Vislava Šimborska, Madervel,
Dubravka Ugrešić…

Deo nacionalnog kulturnog kapitala su oko 2.000 samostalnih, autorskih, monografskih, studijskih, retrospektivnih i kolektivnih izložbi i drugih događaka posvećenih vizuelnoj umetnosti.

Navodi se da je u kontekstu sistema Grafičkog kolektiva i Kolekcija sa više od 5000 radova koja predstavlja prvu zbirku savremene posleratne grafike u Srbiji.

Sinergija različitih kreativnih aktera učinila je da Grafički kolektiv postane baštinik tradicije, ali i
medijator savremene umetnosti i Kuća umetnika čije je trajanje neophodno, ističe se u saopštenju i poziva na poptisivanje peticije podrške „Za opstanak Grafičkog kolektiva“.