Gran pri 58. Fimskih susreta glumcu Petru Božoviću 1Foto: Youtube

Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje na 58. Festivalu glumačkih ostvarenja „Filmski susreti Niš  uručena je večeras glumcu Hadži Petru Božoviću za ulogu u filmu “Usta puna zemlje”.

“Iznenadilo me. Ovo je veliko i ogromno i želim da podelim sa ljudima iz grada slavne istorije i ljudima velikog srca. Taj grad je Niš a ljudi su Nišlije”, rekao je Božović.

Odluku je doneo festivalski žiri u sastavu Nada Blam, predsednica, i Vladica Milosavljević i Branislav Lečić, članovi.

Nagrada „Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu pripala je Jovani Stojiljković, za istoimeni lik u filmu “Vera”, a nagrada „Car Konstantin” za najbolju mušku uogu Denisu Muriću, za lik u filmu “Indigo kristal”.

Murić se primajući statuetu zahvalio pre svega niškoj publici, koja je “od mnogih napravila glumce”, a dobitnica “Teodore” se zahvalila u video pozivu i statueta će joj biti naknadno uručena.

Žiri jei Poveljuelju za izuzetnu žensku ulogu dodelio Mariji Pikić, za kreaciju u filmu “Oluja”, a Povelju za izuzetnu mušku ulogu Milošu Tomotijeviću, za ostvarenje u filmu “Trag divljači”.

“Meni je žao što Miloš Timotijevič večeras nije ovde iz ne znamo tačno kojih razloga. I žao mi je što se na vama lome koplja, draga publiko”, rekla je voditeljka programa, glumica Katarina Radivojević, komentarišući nedolazak Timotijevića da primi priznanje.

Gran pri 58. Fimskih susreta glumcu Petru Božoviću 2
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Tanja Pjevac za rolu u filmu “Manja”, a isto priznanje za muške uloge pripalo je Ninoslavu Ćulumu i Vladimiru Maksimoviću za film “Ovuda će proći put”.

Prema mišljenju žirija, najbolju debitansku ulogu ostvario je Andrej Nježić u filmu “Svilen konac”.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je trajao od 26. avgusta do 1. septembra, u takmičarskom delu prikazano je 14 filmova, od kojih su šest niške premijere, jedan je festivalska, a jedan svetska premijera. Reč je o filmu “Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića.

Prve festivalske večeri 26. avgusta prikazani su filmovi “Trag divljači” redigtelja Nenada Pavlovića, “Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića i “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović.

Drugo veće pred publikom su se našli filmovi “Usta puna zemlje” u režiji Puriše Đorđevića, “Da li ste videli ovu ženu?” redtelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Manja” u režiji Nikole Končarevića.

Sledeće večeri mogao je da se vidi „Svilen konac“ u režiji Damira Romanova i „Sveta petka- krst u pustinji“ Hadži Aleksandra Đurovića.

Četvrto veće bilo je rezervisano za projekcije fimova “Koma” Petra Jakonića i “Vera” Nedeljka Kovačića.

Naredno veče su prikazani filmovi „Momak i devojke“ u režiji Ivice Vidanovića i „Oluja“ Miloša Radunovića.

Večeras, na završnoj večeri, na programu su filmovi „Što se bore misli moje?“ i „Indigo kristal“ Luke Mihailovića.

Prve festivalske večeri glumici Mirjani Karanović uručena je nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS).

U dirljivom govoru o umetnosti kojom se bavi i njenom ličnom iskustvu, laureatkinja je kazala da tu nagradu, koja predstavlja vrhunac njene karijere, posvećuje preminulom Branku Cvejiću Cveji, njenom prijatelju i saradniku.

Ovogodišnji Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu obeležio je i bojkot dela glumaca.

Mada se među organizatorima može čuti da je odsustvu doprinelo i to što glumci ili snimaju ili su na odmorima, nije malo onih koji su uvereni da je pravi razlog njihova podrška pozivu glumca Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije (GOS), da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, UFGS, i njenog predsednika Rastka Jankovića.

Proslavljeni glumac je Jankovića označio kao glavnog krivca što 103-je njihovih kolega nije primljeno u UFGS, a to omogućilo njegov izbor za predsednika udruženja.

Janković nije komentarisao način svog izbora, ali je kazao da “niko ne osporava prijem u članstvo 103 nova člana”, na osnovu odluke prethodnog predsednika UFGS Vladana Živkovića, ali da “proces dobijanja članstva nije okončan”, pošto oni nisu podneli propisanu dokumentaciju.

On je zamolio kolege koje hoće da se učlane u UFGS da podnesu neophodna dokumenta, poput fotokopije lične karte i dva autorka ugovra, kako bi “što pre okončali proceduru prijema u članstvo”.

Pritom je optužio reditelja i glumca Dragana Bjelogrlića da poziva i vrši pritisak na glumce da ne dođu na festival, što je poznati umetnik negirao.

Bjelogrlićje pr ecizirao da je UFGS protivzakonito odbilo da primi u članstvo više od 120 glumaca, među kojima i najveća glumačka imena, zbog čega su oni pokrenuli sudski spor i “bojkotuju sve akcije koje UFGS sprovodi.

Oni sa pravom smatraju da Udruženje ne zastupa prava glumaca, već odredjene interesne grupe, ocenio je on.

Prema navodima iz Niškog kulturnog centra (NKC), koji organizujefestival, na Letnju pozornicu u Tvrđavi je ove godine došla publika u rekordnom broju.

“Filmski susreti” su najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu u Srbiji, jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu i jedinstvena manifestacija posvećena isključivo glumcima.

Osnivači festivala su Grad Niš i UFGS, a organizatori su NKC i UFGS.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije.

“Manda”- Bodi Ninkoviću

Nagradu „Milorad Mandić Manda“ za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji u proteklih godinu dana dobio je Slobodan Boda Ninković.

Nagradu dodeljuju producentska kuća “Contrast Studios” i “Blic”, u saradnji sa Udruženjem filmskih glumaca Srbije, a na predlog glumca, scenariste i reditelja Radoša Bajića.

Radoš Bajić: Gumci koji bojkotuju Filmske susrete u sami sebi pucali u koleno

Radoš Bajić je pozvao kolege glumce koji su ove godine bojkotovali Filmske susrete da se sledeće godine vrate na ovaj festival.

“Pozivam vas da im večeras pošaljemo tu poruku. Ja sam sigurna da ćete im vi oprostiti. Jer, kako bi to rekao veliki Bojan Stupica- glumci su velika deca”, rekao je Bajić, obraćajuči se publici.

On je kazao da “sem sujete, nadmenosti i licemerja” ne postoji nijedan razlog da se bojkotuje festival, koji je fascinantna svečanost u slavu umetnosti, koja pritom doprinosi razvoju glumačkih karijera.

“Kada su doneli oduku da ne dođu u Niš i bojkotuju festival koji su pre više od pola veka osnovali grandionazna umetnička imena, oni su pucali sami sebi u koleno. Oni su bojkotvali vas”, rekao je Bajić publici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari