Gran pri "Živojin Žika Pavlović" pripao Juraju Lerotiću 1Foto: Kadar iz filma

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem filma ,,Eskort’’ završeno je 16. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE.

Festival je održan od 14. do 19. septembra na više lokacija u Leskovcu, na kojima je prikazano više od 50 filmova, uz brojne prateće programa.

Gran Pri ,,Živojin Žika Pavlović’’ pripao je reditelju Juraju Lerotiću za režiju filma ,,Sigurno mjesto’’.

Gran pri "Živojin Žika Pavlović" pripao Juraju Lerotiću 2
Foto: Promo

Druga nagrada za režiju ,,Živojin Žika Pavlović’’ dodeljena je Pjeru Žalici za režiju filma ,,Praznik rada’’, dok je treća otišla u ruke rediteljki Nini Ognjanović za film ,,Ovuda će proći put’’. U konkurenciji je bilo osam filmova iz regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića, a o pobedniku je odlučio žiri u sastavu Damjan Kozole, reditelj, Nenad Pavlović, reditelj i scenarista i Ljubomir Bandović, glumac.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Goranu Markoviću za ulogu u filmu ,,Sigurno mjesto’’, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici Mariji Škaričić za ulogu u filmu ,,Tragovi’’.

Ove godine, na festivalu je ustanovljena nova kategorija ,,Divlji film’’ i nagrada koja nosi ime po legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, koja se dodeljuju za najbolju režiju u internacionalnoj selekciji, a čiji su selektori reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić. Tročlani žiri u sastavu Greta Skaki, glumica, Jan Dede, montažer i Rob Mos, reditelj, ovu nagradu dodelili su američkom reditelju Šonu Prajsu Vilijamsu za režiju filma ,,Slatki istok’’. Specijalna nagrada žirija za scenario dodeljena je filmu ,,Teheranske priče’’ rediteljskog dvojca Alireza Khatami i Ali Asgari iz Irana, dok je specijalnu pohvalu dobio film ,,Lice meduze’’ rediteljke Melise Libental iz Argentine.

Nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolju režiju srpskog filma dodeljena je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film ,,Da li ste videli ovu ženu’’, dok je AFIFS nagradu za najbolju režiju filma srpske manjinske koprodukcije dodelio Josipu Žuvanu za režiju filma ,,Garbura’’.

LIFFE nagrada festivala za najgledaniji film na kulturnom prostoru Jugoslavije otišla je Luki Mihailoviću za režiju filma ,,Indigo kristal’’ koji je otvorio ovogodišnje izdanje festivala.

U kategoriji studentskog filma, Grand Pri ,,Radomir Bajo Šaranović” za najuspešnijeg mladog reditelja osvojio je Bojan Radanović sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, za režiju filma ,,Fender’’. Druga nagrada pripala je Đorđu Petroviću sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu za režiju filma ,,Mamut’’, a treću nagrada osvojila je Tina Veličković sa Fakulteta dramskih umetnosti u Skopju za režiju filma ,,Taga’’, odnosno ,,Tuga’’.

U toku festivala, nagrada ,,Živojin Žika Pavlović’’ dodeljena je reditelju Milošu Miši Radivojeviću, a nagrada Najbolja Režija u kategoriji Dramske serije – Pojedinačna epizoda dodeljena je Jeleni Gavrilović i Urošu Tomiću za osmu epizodu prve sezone serije ,,Kjun’’, dok je nagrada za najbolju režiju serije u kategoriji Mini serije dodeljena Daliboru Mataniću za seriju ,,Područje bez signala’’.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari