Foto: Wonge Bergmann

Od šestočasovne predstave Quizoola!, koja je najavila ovogodišnji festival,  24-časovne predstave flamanskog reditelja Jan Fabra Olimp koja je svečano otvorila festival i ništa manje glamoroznih predstava Biblija, Prvi pokušaj, Carstvo nebesko, Sneg i  (Sa)slušanje, publika je u devet dana festivala i 40 pozorišnih sati, u glavnoj selekciji mogla da  pogleda predstave i svetske umetnike iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske.

Svoju odluku međunarodni žiri u sastavu:  Marija Ševcova (predsednica žirija), Margareta Sorensen, Ivana Sajko, Draško Adžić i Ivan Koruga, objavio je u beogradskom restoranu Papalada.

Grand prix „Mira Trailović “ za najbolju predstavu u celini prema odluci žirija pripala je predstavi Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je predstavi (Sa)Slušanje, reditelja  Amir Reza Kuhestanija.

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe, u ime onih koji su Bitef podržali saopštio je nagradu publike. Prema odluci publike predstava Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata osvojila je  4,73 procenata glasova publike.

Politikin žiri u sastavu Batić Bačević, urednik Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike; Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike; Iva Milošević, pozorišna rediteljka i Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica DAH teatra, jednoglasno je odlučio je da se ovogodišnja nagrada Politike, 40. put po redu,  za najbolju režiju na 51. Bitefu dodeli predstavi Olimp – u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata u režiji čuvenog flamanskog reditelja Jan Fabra.