Grlić: Vladaju mediokriteti i poluidioti 1Rajko Grlić Foto: FoNet/Anđelija Stojković

Hrvatski reditelj i dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ na 26. Festivalu evropskog filma Palić Rajko Grlić otkrio je danas u razgovoru sa publikom da trenutno radi na savremenoj priči o Zagrebu i krupnom kapitalu, ali da još nije sasvim zadovoljan.

Upitan da oceni u kakvom društvu živimo, on je rekao da ovim prostorima vladaju „mediokriteti“ i „poluidioti“, pa tako i sam prostor postaje mediokritetski. On je rekao da je Hrvatska zemlja u kojoj se najmanje ulaže u kulturu u celoj EU i da je to ispod jedan odsto.

Grlić veruje da se 10 odsto stanovništva iselilo ne iz ekonomskih razloga, već zato što je to okruženje u kojem ne žele da rastu njihova deca. On je oenio da je u Hrvatskoj loše, a u Srbiji još gore i da ne vidi na koji način će se problem rešiti.

Govoreći o tome ko ga je uveo u svet filma, Grlić je istakao je da je to bio „šašavi stric“ koji mu je za Božić, kada je imao 14 godina, kupio kameru „osmicu“. Grlić je pubici rekao kako, snimajući „Karaulu“, „mislio da mu je to poslednji film, ali da i dalje stvara, jer se boji da će se rastopiti ako prestane“. Na pitanje šta ga čini srećnim, rekao je: „Prijatelji, dobro vino, kuvanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari