Grumen zlata od svakog gosta i Akira Kurosava 1

Četvrto izdanje Šekspir festivala održaće se od 30. juna do 4. jula u tradicionalnom ambijentu pod vedrim nebom i u dvorištu dvorca u Čortanovcima izgrađenog u srednjevekovnom stilu.

Festival će otvoriti predstava „Perikle“ u režiji Nikite Milivojevića koji je i osnivač ove manifestacije a preporučuju se i predstava „Henri V“ trupe Parabola iz Londona koja je na programu 1. jula i „Makbet“ Tang Šu Ving Teatar Studia iz Hong Konga, koja će zatvoriti smotru 2. jula.

Tim povodom na konferenciji za novinare Nikita Milivojević je podsetio na pismo koje je prošle godine Šekspir festivalu uputio jedan od vodećih reditelja Piter Bruk. U njemu je on između ostalog kazao „da je Šekspir fenomen, kao Sunce i Mesec i da njegove njegove drame govore direktno ljudima svih rasa i nivoa, u svakom trenutku svetske istorije, da nam je Šekspir uvek potreban.“ Milivojević je skrenuo pažnju da Bruku nije bilo teško da uputi nekoliko reči podrške jednom malom, nepoznatom festivalu, koji se bori da opstane uz Šekspira i podsetio da je ova manifestacija dosad bila domaćin pozorišnim trupama iz Indije, Velike Britanije, Portugala, Finske, Grčke, Irana, Makedonije, SAD, Slovenije, Belorusije…

„Svojim predstavama svi oni kao da su doneli jedan mali grumen zlata i ostavili ga ovde kod nas“, konstatovao je Nikita Milivojević. Njegov „Perikle“ koji otvara festival je izveden prvi put 2015. godine u saradnji sa Itaka art centrom iz Inđije i Šabačkog pozorišta i to je ujedno bilo prvo izvođenje ovog Šekspirovog komada u srpskoj pozorišnoj produkciji. Milivojević je ovu dramu upravo i izabrao zato što je najređe igrana ali i zato što je, kako je rekao, „bajkovita“.

„Poslednjih godina imam utisak da živim u jednoj ‘bajkovitoj’, prilično nestvarnoj stvarnosti, u kojoj je sve moguće, odjednom su poslednji Šekspirovi komadi postali jedni od mojih omiljenih. Upravo mi ta ‘neverovatnost događanja’ predstavlja jednu od njihovih posebnih draži“, kazao je svojevremeno povodom „Perikla“ Nikita Milivojević.

On je najavio da je prateći program festivala posvećen jednom od najvećih svetskih i japanskih sinaesta – Akiri Kurosavi čiji su filmovi inspirisani motivima Šekspirovih drama. Tako će u Kulturnom centru Novi Sad 3. jula od 20 sati biti održano uvodno predavanje profesora Živka Popovića, a zatim će uslediti projekcija filma „Krvavi presto“ ( nastao po motivima „Makbeta“) dok će narednog dana, na istom mestu i u isto vreme biti prikazan Kurosavin film iz 1985, „Haos“.

Istog dana, 4. jula od 20.30 u Itaka art centru Inđija biće upriličeno veče posvećeno Kurosavi i Šekspiru. Najpre će uvodno predavanje održati upravnik Arhive Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović i reditelj Nikita Milivojević a potom će biti prikazan „Krvavi presto“ iz 1957. godine. Četvrto izdanje Šekspir festivala su podržali UNIQA osiguranje, opština Inđija i MTS Telekom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari