Grupa Laibach objavila proglas pre koncerta u Kijevu: „Nismo želeli da vas uvredimo” 1Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

U susret koncertu zakazanom za 31. mart u Kijevu, grupa Laibach objavila je „proglas“ ukrajinskom narodu. Subverzivni slovenački bend očigledno je morao jasnije da se odredi prema ratu u Ukrajini, nakon što su za engleski „Guardian” 22. februara putem elektronske pošte izjavili da je reč o „ciničnom posredničkom ratu za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala (vojne industrije itd.)“.

„U ovom ratu najviše je ugrožen ukrajinski narod i Ukrajina kao država, a njegove katastrofalne posledice osetiće sama Rusija, ali i Evropa i druge regije. Mir se može i mora postići samo i isključivo intenzivnom diplomatijom, ozbiljnim razgovorima za zelenim stolom, posebno između Amerike i Kine, koji su glavni igrači na šahovskoj tabli, te dva protagonista neposrednog sukoba, Ukrajine i Rusije“, naveli su.

„Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav“

Na Fejsbuku su, očigledno podstaknuti nekim negativnim komentarima, ne samo na ovu izjavu, sada napisali:

„Dragi Ukrajinci, ljudi neporaženog Kijeva i ljubitelji muzike! Ne dolazimo u Ukrajinu da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tokom rata, kako su neki mediji objavili, već da izrazimo nedvosmislenu podršku vašoj zemlji u ovom ratu.

Ovde moramo da naglasimo da neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način uvrede ili umanje važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mesta ratu. Geopolitička pitanja ne mogu se rešiti oružanim napadom i političkim huškanjem.

Takođe smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu. Da ne bude zabune – volimo rusku književnost, muziku i umetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lisickog – da spomenemo samo neke – i uvek ćemo.

Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njenog naroda koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo s vama za nevinim žrtvama. Radujemo se s vama vašim pobedama. Ovim koncertom u Kijevu, dakle, sledimo zov srca, a ne zov razuma.

Ukrajini od srca želimo mir i pobedu u ovom ratu, a biće nam velika čast da nastupimo u ovim teškim vremenima u hrabroj i prkosnoj prestonici vaše veličanstvene zemlje. Svima koji sumnjaju u naše stavove, stoga još jednom jasno dajemo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa. Ruska vojska ilegalno je ušla na stranu teritoriju s oružjem i započela ovaj užasan rat.

Ukrajina stoga ima puno pravo da se brani i mora da se brani svim sredstvima. Mi vas u tome bezuslovno podržavamo, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svetske sile da što pre sednu za zeleni sto i okončaju ovaj nepodnošljivi pokolj i sve druge ratove i vojne sukobe po svetu. Sav prihod od prodaje ulaznica doniramo u dobrotvorne svrhe, bez ikakvih obaveza.

Slava Ukrajini! Laibach“

„Laibach vraća Evroviziju u Ukrajinu“

Povodom najavljenog kijevskog koncerta grupa Laibach je pre toga za Guardian izjavila: „Kažu da dok oružje govori, umetnost ćuti. Ne slažemo se s tim. Neka od najvažnijih umetničkih i muzičkih dela nastala su tokom rata. Čak i u najnepodnošljivijim vremenima holokausta, umetnost je davala smisao i snagu životu, da se odupre nasilju rata.“

„Grupa je održala dva koncerta u Sarajevu 1995. godine, kada su grad bile opkolile snage bosanskih Srba tokom rata u Bosni. Stoga smo svesni važnosti otpora psihologiji nasilja i sukoba s civilnim stavom i podržavanjem normalnog života, šta god to značilo u datom kontekstu“, dodali su članovi slovenačkog benda.

„Ne smemo da dopustimo da cinizam rata ili cinizam strateških interesa kapitala pretvori naše živote u potpunosti u vanredno stanje“, zaključili su.

Podsetimo, Laibach će nastupiti u dvorani Bel Etage Music Hall 31. marta, na koncertu pod nazivom Evrovizija, što je referenca na činjenicu da se takmičenje za pesmu Evrovizije, na kojem je 2022. pobedila Ukrajina, ove godine neće održati u toj zemlji, već u Liverpulu u Velikoj Britaniji. Uostalom, imaju i pesmu tog naslova na albumu Spectre iz 2015. godine.

U prvoj izjavi kojom je najavio koncert, bend je napomenuo: „Dok se ostatak Evrope priprema da proslavi svoju ideju slobode i solidarnosti 9. maja u Liverpulu, Laibach vraća Evroviziju u Ukrajinu, gde i pripada i gde se jedina istinita i stvarna vizija Evrope događa upravo sada.“

Izvor: index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari