Gudački orkestar Makris – „Od klasike do Holivuda", danas u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja 1Foto: Orkestar MAKRIS, promo

Internacionalni gudački orkestar Makris 21. septembra nastupiće sa repertoarom Od klasike do Holivuda u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, u okviru Atrium Sessions. Dirigent je Predrag Gosta, solisti: Tamara Rađenović (sopran), Nikola Mijajlović (truba). Ovaj atraktivan program sadržaće dela čuvenih kompozitora, među kojima su: Albinoni, Šubert, Maskanji, Pjacola, Bah, kao i poznate numere iz filmova: Miriš žene, Misija, Za šaku dolara, Šindlerova lista i mnogih drugih, uz vokalne hitove O mio babbino caro, Ave Maria, Il bacio, O sole mio

Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima po jedinstvenoj ceni od 800 dinara.

Orkestar Makris svoj prvi koncert priredio je u Beogradu 31. januara 2015. godine, i od tada redovno nastupa u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u orkuženju. Okuplja prvenstveno mlađe talentovane muzičare, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005) a podržan je od fondacije Makris iz SAD-a, koja radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj muzičkih talenata u svetu. Orkestar je od strane muzičkog časopisa Muzika Klasika dobio priznanje Orkestar godine za 2015. godinu, a umetnički direktor i dirigent orkestra je Predrag Gosta. Solisti koji su nastupali sa orkestrom Makris do sada uključuju priznate soliste kao što su Nataša Veljković, Marija Jelić, Mark Kopej, Evelin Berezovski, Mika Pavlović i drugi. Pored svoje koncertne sezone, od 2019. godine orkestar je počeo da organizuje i međunarodno takmičenje za dirigente. Nastupao je i u Italiji na prestižnom festivalu Musica Riva u Riva del Gardi. Orkestar je do sada objavio i tri kompakt diska. Više informacija na sajtu: makrisorchestra.com.

Sopran Tamara Rađenović svojim glasom zadivila je opersku legendu madam Montserat Kabalje kad je imala samo 19 godina. Čuvena diva joj je predvidela veliku karijeru lirskog soprana i dala joj priliku da peva na njenim Gala koncertima u Španiji. Radila je sa mladom umetnicom do kraja svog života i prenela joj mnogo emocija i ljubavi za ovu divnu profesiju. Tamara Rađenović je završila studije na prestižnom Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu gde je nagrađena punom stipendijom. Predstavila se beogradskoj publici sa Davidom Bižićem i Đorđem Nešićem, takođe sa orkestrom Makris bila je solistkinja na gala koncertima u Beogradu i Novom Sadu. Do sada je nastupila u 13 zemalja sveta, između ostalih u Španiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, gde je 2018. godine i 2019. pevala u njujorškom Karnegi holu. Svoj operski debi imala je u Italiji u okviru Mediteranskog opera festivala u operi La Bohème u ulozi Mimi, a pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota. Nastupala je i u Britn teatru u Londonu u ulogama Anne (Vesele žene Vindzorske), Helene (San letnje noći), Romilde (Serse) i Grofice (Figarova ženidba). Više informacija na sajtu tamararadjenovic.com.

Trubač Nikola Mijajlović rođen je u Ćupriji. Muzičku školu i Akademiju završio je u Beogradu, a usavršavao se kod eminentnih pedagoga kao što su Alison Balsom, Gabor Boldocki, Stanko Arnold, Erik Obije, Tibor Kerekeš, Pol Arčibald, Erik Vlojmans, Francisko Pačo Flores, Luis Gonzales Marti i drugi. Nastupao je kao solista sa orkestrima Stanislav Binički, Orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije, kamernim orkestrom Orfej, orkestrom Makris i orkestrom RTS-a, kao i ansamblom Nju triniti barok na baroknoj trubi. Bio je učesnik renomiranih muzičkih festivala kao što su Mokranjčevi dani, Beogradski Bras-Festival, BEMUS, NOMUS, BUNT, Kotor-Art, Gitar-Art i drugi. Sarađivao je sa priznatim dirigentima i solistima kao što su Ali Rahbari, Marčelo Rota, Aleksandar Černušenko, Sting, Andrea Bočeli, Plasido Domingo, Pepe Romero, Pačo Flores i drugi. Radi kao profesor trube u muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković u Beogradu, a umetnički je direktor Beogradskog bras seksteta. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja.

Dirigent i umetnički direktor orkestra Predrag Gosta studirao je na najprestižnijim muzičkim konzervatorijumima u Velikoj Britaniji i SAD-u, a studirao je solo pevanja, čembalo i dirigovanje. Usavršavao se u Rusiji i Evropi, a trenutno je i doktorand na Univerzitetu u Oksfordu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i godišnja nagrade UMUS-a za najbolji koncert u 2017. godini (opera Orfej Klaudija Monteverdija). Nastupao je u SAD-u, Rusiji, Evropi i Meksiku, a dirigovao je ansamblima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Orkestar Glinka u Petrogradu, Ruski državni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu i Beogradska filharmonija kod nas. Ujedno je dirigovao i u operskim kućama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj i kod nas u Narodnom pozorištu i Madlenianumu. Pored simfonijskog orkestra Makris, umetnički je direktor Nove Beogradske Opere, Beogradske Barokne Akademije, Festivala rane muzike, kao i ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque (Nju triniti barok). Objavio je dvadesetak kompakt diskova, među kojima su tri sa Londonskim simfonijskim orkestrom i deset sa NTB-om. Više informacija na sajtu predraggosta.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari