Guitar Art Festival od 1. do 5. juna 1

Gitar Art Festival počinje večeras koncertom gitarske supergrupe 40 Fingers u Kombank dvorani.

Na tri puta odlaganom koncertu biće predstavljen novi muzičko-scenski spektakl ovog italijanskog gitarskog kvarteta pod nazivom „Guitar Rhapsody“ sa filmskom muzikom, autorskim pesmama i sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Međunarodni festival gitare 22. put održaće se od 1. do 5. juna pod sloganom „Digital Revolution“ sa osam koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programima. Muzičari među kojima: Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio… doprineli su statusu jednog od pet najznačajnijih festivala posvećenih gitari na svetu.

Vlatko Stefanovski već je redovan gost i deo Guitar Art Festivala. Ovog puta na koncertu 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda pridružiće mu se specijalan gost Vukašin Marković, pevač i trombonista, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.

Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije. Koncerte će održati mladi gitarista Vuk Vukajlović, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“, koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje promoviše mlade talente klasične muzike, Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, kao i Amalija Miler, princeza šestožičanog instrumenta, koja izvodi koncert sa gudačkim orkestrom „Macris“ pod vođstvom maestra Predraga Goste.

Koncerte klasične muzike na Guitar Art Festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala, Tal Hurvic iz Izraela i Julija Trinšok iz Nemačke.

Svečano zatvaranje festivala 5. juna na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine je svetska premijera koncerta „Recuerdos de Belgrado“ nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijski orkestar posvetio beogradskom Guitar Art Festivalu. Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martines i Rafael Agire iz Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari