Heritage Hubs dobitnik Evropske nagrade za kulturno nasleđe 1Foto: BETAPHOTO/Heritage Hubs/MO

Projekat Heritage Hubs Udruženja za kulturno naslede iz Finske, Centra za urbani razvoj iz Srbije, Fondacije San Miljan dela Kogolja iz Španije i organizacije Viteco E-learning iz Italije, je među ovogodišnjim dobitnicima Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre u kategoriji Edukacija, obuka i podizanje svesti.

Za nagrade su konkurisale organizacije i pojedinci iz 30 evropskih zemalja, a nezavisni žiri dodelio je 24 nagrade. Imena nagrađenih objavljena su uživo u onlajn programu koji su vodili Marija Gabrijel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu i Herman Parcinger, izvršni predsednik Evrope Nostre.

Projekat Heritage Hubs je realizovan u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. i okupio je mlade ljude uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleda, te interpretacije nasleđa svojih vršnjaka u drugim zemljama, kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme.

Projekat je podržao EU program Kreativna Evropa, kao i Švedska kulturna fondacija u Finskoj, Finska nacionalna agencija za obrazovanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tokom 2018. i 2019. godine u školama u Finskoj, Srbiji i Španiji organizovane su radionice na kojima su se učenici bavili sopstvenim nasleđem, a potom doživljajem i interpretacijom kulturnog nasleda drugih zemalja. U okviru Heritage Hubs-a organizovani su i različiti programi obuke u kojima je učestvovalo 800 nastavnika.

Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, a dobar primer je prezentacija slave, srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke predstavili svojim vršnjacima iz Finske. Učenici iz Grocke su bili u prilici i da sagledaju sopstveno nasleđe u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom tradicijom vezanom za Sv. Luciju.

U okviru projekta je nastao i Heritage Hubs (HH) priručnik, u kome je predstavljena završna metodologija korišcenja nasleđa u obrazovanju i praktični načini njene primene. Rezultati projekta su dostupni na stranici virtuelne biblioteke Heritage Hubs-a i priključeni velikim evropskim repozitorijumima, kao što su HISPANA i Europeana.

„Heritage Hubs je doneo ubedljivu metodologiju obrazovanja u oblasti nasleđa, primenjenu u većem broju škola. Obrazovni pristup se zasniva na konceptu učenja putem nasleđa, u okviru kojeg učesnici razmenjuju sopstveno nasleđe sa drugim učesnicima, uče kroz upoznavanje drugih kultura i razmenu iskustava“, navodi se u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji dobitnici su „ambasadori lepote evropskog nasleđa“, a uspešni projekti iz ove oblasti „zavise od posvećenosti ljudi koji iza njih stoje“, izjavila je evropska komesarka Marija Gabrijel.

„Ovogodišnji laureati jasno pokazuju kako nasleđe nudi rešenja i put ka oporavku u situaciji naizgled prevelikih izazova, u trenutku kada preduzimamo mere protiv klimatskih promena, pokrećemo održivi urbani i ruralni razvoj i hvatamo se u koštac sa mnogim pretnjama za osnovne evropske vrednosti“, istakao je predsednik Evrope Nostre, Herman Parcinger.

Ceremonija dodele Evropske nagrade za kulturno nasleđe bice održana na jesen do kada traje i onlajn glasanje za Nagradu publike. Tom prilikom pored Nagrade publike biće proglašeni i dobitnici Gran pri nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari