Holandski arheolozi otkrili nalazište poput Stounhendža, s početka bronzanog doba 1Foto: You Tube snimak ekrana

Arheolozi su u centralnoj Holandiji otkrili četiri hiljade godina staro svetilište, opasano kanalima i humkama, za koje veruju da je služilo sličnoj svrsi kao Stounhendž u Engleskoj, prenosi RTS.

Otkriće svetilišta s početka bronzanog doba, od pre četiri hiljade godina, jedinstveno je za Holandiju. Iskopavanja su započeta 2017. u Tilu. Nakon godina istraživanja, arheolozi su nedavno došli do ovog spektakularnog otkrića.

Poput čuvenog kamenog kruga u južnoj Engleskoj, svetilište – koje je bilo veliko kao najmanje tri fudbalska terena i izgrađeno od zemlje i drveta – podignuto je tako da se tokom solsticija poravna sa Suncem, piše Rojters, a prenisi RTS.

Arheolozi su takođe otkrili brojne artefakte, uključujući životinjske skelete, ljudske lobanje i vredne predmete, poput bronzanog vrha koplja, na mestima gde je Sunce sijalo kroz otvore, navodi se u saopštenju opštine Til, udaljene oko 70 kilometara istočno od Roterdama gde je lokalitet iskopan.

Glavni elementi na lokalitetu su tri grobne humke. Najveće brdo je istovremeno bilo i solarni kalendar. Pored svetinje bile su drvene seoske kuće. Svetilište je bilo važno mesto gde su se stanovnici okupljali u posebne dane u godini, obavljali rituale i sahranjivali svoje mrtve. Redovi stubova poređani su duž staze koja je služila za procesije.

„Najveća humka služila je kao sunčani kalendar, slično čuvenom kamenju Stounhendža u Engleskoj“, navodi se u saopštenju.

Prilikom iskopavanja lokaliteta 2017. godine, arheolozi su otkrili i nekoliko grobova. U jednom grobu je bila sahranjena žena sa staklenom perlom iz Mesopotamije, današnjeg Iraka.

To je najstarija perla ikada pronađena u Holandiji i istraživači ističu da to dokazuje da su ljudi ovog područja bili u kontaktu sa ljudima udaljenim skoro pet hiljada kilometara.

Arheolozima je trebalo šest godina da istraže više od milion iskopanih predmeta iz kamenog, bronzanog i gvozdenog doba, perioda Rimskog carstva i srednjeg veka.

Po završetku iskopavanja, lokacija je ponovo pokrivena kako bi se omogućili građevinski radovi.

Neki od nalaza biće izloženi u lokalnom muzeju u Tilu i u Holandskom nacionalnom muzeju antikviteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari