Hrvatski film dobio Zlatnu palmu u Kanu 1Foto : Antitalent Produkcija / Contrast / AFP / Profimedia

„Čovjek koji nije mogao šutjeti“, reditelja i scenariste Nebojše Slijepčević osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Kanu, saznaje Index hr.

U filmu igraju Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svedočilo oko 500 putnika, ali se niko nije usudio da im se suprostavi suprotstavi, osim jednog čoveka: penzionisanog oficira Tome Buzova koji je putovao u posetu sinu, piše na sajtu HAVC-a.

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića” drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Kanu prikazuje u glavnom takmičarskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition).

Pre njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je u kratkometražnu konkurenciju uvršćen među više od 4200 prijava.

„Publika u Kanu je izuzetno navijačka i jako podržava filmove, tako da je svaka projekcija ovde dobro prihvaćena i uvek je dobra atmosfera. Kada imate film u bilo kojem od tri programa u Kanu, možete biti jako ponosni, a činjenica da je ovaj film u službenoj konkurenciji veliki je uspeh jer konkuripše za vjerovatno najvažniju filmsku nagradu na svetu, Zlatnu palmu. Jako smo sretni i stvarno mislim da ovaj film to zaslužuje i veselimo se što smo u tako dobrom društvu“, izjavio je producent Danijel Pek.

Autorsku ekipu filma „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, čine još montažer Tomislav Stojanović, direktor fotografije Gregor Božič, dizajner zvuka Ivan Andreev i predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra na čelu s direktorom Krisom Maričićem.

Producenti filma su Katarina Prpić i Danijel Pek, koproducentkinja je Katya Trichkova, uz pridruženu producentkinju Kristinu Samsarovu (Contrast Films, Bugarska), koproducentkinju Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska) i koproducenta Boštjan Virca, uz Natašu Vugrinec (Studio Virc, Slovenija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari