Zlatni lav, na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, dodeljen je venecuelanskom režiseru Lorencu Vigasu za koprodukcijsku dramu (Venecuela/Meksiko) „Iz daleka“, dok je Argentinac Pablo Trapero dobitnik Srebrnog lava za najbolju režiju za film „Klan“. Ovakva odluka dovela je do salve zvižduka u pres-centru upućenih, pre svega, na račun meksičkog reditelja i predsednika žirija Alfonsa Kuarona. Kritičari nisu smatrali da su nagrađeni filmovi loši, već da je bilo boljih ostvarenja od njih – pre svega „Frankofonija“ Rusa Aleksandra Sokurova, ali i „Pseće srce“ Lori Anderson.


Vigas je nagradu posvetio svojoj zemlji, koja prolazi kroz period političke i ekonomske nestabilnosti. „Imamo neke probleme, ali smo veoma pozitivni. Mi smo jedan neverovatan narod“, izjavio je Vigas.

Žiri je svoje nagrade dodelio i Čarliju Kaufmanu i Đuku Džonsonu za inventivni animirani film „Anomalisa“, dok su glumačke nagrade „Pehar Volpi“ dobili Italijanka Valerija Golino (film „Za vašu ljubav“) i Francuz Fabris Lušini (film „Hermelin“). „Hermelin“ je dobio još jednu nagradu – Kristijanu Vensanu za scenario. Protagonista filma „Zveri bez nacije“ Abraham Atah nagrađen je priznanjem „Marčelo Mastrojani“ kao najbolja mlada nada.

Specijalna nagrada žirija uručena je mladom turskom reditelju Eminu Alperu za debitantski film „Mahnitost“.

Hrvatskoj ponovo nagrada u selekciji „Hrizantema“

Venecija – U paralelnom programu „Horizonti“ Nagradu za najbolji kratkometražni film osvojila je mlada hrvatska autorka Dubravka Turić za film „Beladona“. Ovo je druga nagrada, u poslednje dve godine, koju ovom programu osvajaju hrvatski filmovi.

Žiri, kojeg je predvodio Amerikanac Džonatan Demi, odlučio je da pobednik bude američko-australijski film „Zaista slobodan“ Džejka Mahafija, najbolji reditelj je Britanac Bredi Korbet sa ostvarenjem „Detinjstvo u koži“, dok je priznanje stiglo i za brazisko-urugvajski film „Neonski bik“ Gabrijela Maskara.

 

Najbolji evropski film – „Frankofonija“

Venecija – Ruski reditelj Aleksandar Sokurov prvi je bio ovogodišnji dobitnik neke od nagrada na Mostri. On je za svoju dokumentarno-igranu „Frankofoniju“ u petak dobio nagradu za najbolji evropski film u glavnom takmičarskom programu. Nagradu dodeljuje žiri filmskih kritičara Fedeore, kojim je predsedavala Dubravka Lakić, novinar Politike. „Frankofonija“ je jednoglasno trijumfovala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari