Igor Kordej: Većina strip crtača u regionu radi za inostrane izdavače 1Igor Kordej/Foto: Privatna arhiva

 

„Dobar strip crtač trebalo bi da poseduje odlično znanje ne samo iz umetnosti, već i brojnih drugih oblasti, kao što su istorija automobila, oružje, klimatske promene, geografija“, poručio je Igor Kordej, jedan od najpoznatijih strip autora i ilustratora sa prostora bivše Jugoslavije, scenarista i grafički dizajner.

Kordej je bio gost „Užičkih strip susreta“ i za tu priliku je, u Gradskom kulturnom centru Užice, priredio ekskluzivnu izložbu „Moderna vremena“.

Postavku čini izbor od dvadeset radova, nastalih poslednjih pet godina, od kojih su neki objavljeni u Srbiji i Hrvatskoj.

Među njima su i crno-bele ilustracije za kolekcionare u Francuskoj, koje još uvek nisu objavljene, tako da je i to posebnost užičke postavke koja se može pogledati do18. maja.

Igor Kordej: Većina strip crtača u regionu radi za inostrane izdavače 2
Sa izložbe u Užicu/Foto: N Kovačević

Njegovo gostovanje i sama izložba su izazvali veliko interesovanje, posebno mladih koji su imali privilegiju da se neposredno uvere u njegovo crtačko majstorstvo, neizmernu posvećenost i ljubav prema devetoj umetnosti.

„Strip me je, još u mladosti, očarao mogućnošću da sam pričam svoju priču“, poverio se Kordej, nakon otvaranja izložbe.

Iskustvo je, svedoči, „sticao velikim radom i gledanjem strip crtača koji su mu bili idoli, a to se“, kaže, „ne može naučiti u školi ili na akademiji“.

„Važno je da se strip crtač uvek trudi da saznaje nešto novo, da nikada ne prestaje da uči“, poručuje crtački virtuoz.

Za razliku od filma, ocenjuje, strip omogućava samostalnost u radu.

„Strip vam omogućava da radite isto što i na filmu, ali da budete solo igrač. Nisu vam potrebne ekipe kamermana, šminkera, rasvetljivača, već sve možete da radite sami. Čak i da“, objašnjava „glumite svoje likove“ .

Igor Kordej: Većina strip crtača u regionu radi za inostrane izdavače 3
Sa izložbe u Užicu/Foto: N Kovačević

Tekstove za stripove, ističe, nekada piše sam, ali uglavnom taj deo posla obavlja sa profesionalnim piscima.

„Oni prvo isporuče scenario i kada bude odobren, dobijem ga i radim ostalo, a scenario za strip je vrlo sličan scenariju za film“.

„Danas, na području bivše Jugoslavije“, ocenjuje „ima mnogo više izdavača stripa nego nekada, samo su znatno manji, a ima i prelepih izdanja“.

„Ipak, publike je sve manje, jer ljudi teško odvajaju novac za stripove, a trenutno nijedna država u regonu nije dovoljno ekonomski snažna da podrži vlastito strip stvaralaštvo“.

„Strip crtača ima mnogo, kao i u doba bivše Jugoslavije i, kao i nekad, i danas većina radi za inostranstvo, za francusko, američko, italijansko tržište. Tako je ovde uvek bilo i biće.“

„Ima domaćih izdavača“, dodaje, „koji bi da objavljuju domaće stripove, ali za džabe. Međutim, to baš ne ide tako, jer crtači treba da budu plaćeni za svoj posao“, ističe Igor Kordej.

Igor Kordej: Većina strip crtača u regionu radi za inostrane izdavače 10
Foto: N. K.

Stripom i ilustracijom se bavi pedesetak godina, a o penzionisanju ne razmišlja.

„Ne pada mi na pamet da odem u penziju. Imam jedan gadan plan – da živim do stote u teškom radu, a onda da se smirim i pišem memoare, tako da ćete me još viđati idućih godina, a nadam se i u Užicu“, poručio  Kordej.

Otkriva da priprema „veliku, debelu i masnu knjigu“ u kojoj će biti isključivo ilustracije i dizajnerski radovi.

„Biće to knjiga koja će predstavljati pedeset godina takvog mog rada, po kome sam manje poznat i trebalo bi da se objavi za godinu ili dve, pa se nadam da ćemo se ponovo videti u Užicu, na izložbi sa takvom tematikom“, otkrio je Kordej.

Zavidna karijera

Rođen u Zagrebu 1957.godine, gde je završio Akademiju likovnih umjetnosti, kao i School of Applied Arts and Design, Kordej je objavljivao stripove u bivšoj Jugoslaviji, Evropi, Južnoj i Severnoj Americi. Živeo je u Francuskoj, Danskoj, Kanadi, a u SAD je najpoznatiji po stripovima X-Men, Tarzan i Ratovi zvezda. Radio je i za francusku izdavačku kuću Delcourt, a Ministarstvo kulture Francuske mu je dodelilo Orden umetnosti i književnosti.

Dodela nagrada

Kordej je predsedavao žirijem koji je dodelio nagrade na konkursu GKC Užice za najbolji strip kaiš. Prva nagrada u kategoriji starijeg uzrast,a pripala je Marini Tasić, u kategoriji srednjeg uzrasta Dimitriju Obradoviću, a među najmlađima je najbolja Iva Bojković. Najmlađem učesniku konkursa Mateji Miloševiću, učeniku prvog razreda OŠ „Dušan Jerković, takođe iz Užica, dodeljena je pohvala. „Bilo je dosta radova i nije bilo lako odarati najbolje, jer su se klinci baš potrudili“, ocenio je Kordej.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari