Ikone koje brišu granice između virtuelnog i realnog 1Sa sinoćnjeg otvaranja izložbe u Galeriji KC Ribnica Foto: Lj. Nikolić

U Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu sinoć je otvorena izložba slika „Pop – ikona nostalgija“, čiji je autor Kraljevčanin Dimitrije Džimi Danilović.

Ovo je, posle nedavne izložbe u Zemunu , druga izložba ovog autora koji pred publiku izlazi sa odabranim opusom svojih dela rađenih u u maniru dadaizma,koji sanžno podcrtava besmisao ljudske civilizacije koja ,često, produkuje, posebno u tehnologijama i ljudskom ponašanju, elemente sopstvenog uništenja.

Na tim dadaističkim postulatima stvaralačkog čina Dimitrije Danilović u svoim radovima prikazuje savremene pop ikone u maniru srednjovekovnih ikona.

Jedan od tih njegovih radova nastao je tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD i na njemu je prikazan tadašnji republikanski kandidata, a sadašnji predsednik Amerike Donalda Trampa sa oreolom, što je više nego jasna aluzija na Trampa Zlatokosog“i Jovana Zlatoustog. Ovo Dimitrijevićevo delo privuklo je pažnju publike na društvenim mrežama ali autor ima čitav set slika na kojima se poslužio obrascem ikone predstavljajući razne savremenike i junake mladih generacija. Oni su grupisani u „likove“ ili „horove“pravednika prema tipu podviga ili oblasti u kojoj su zaslužili svoju „svetost“.

Spajajući virtuelno i realno u svojim pop ikonama Dimitrije šalje jasnu poruku da je, danas, granica između ta dva sveta nestala.

Dimitrije Danilović je rođen u Kraljevu 1993. godine. Završio je srednju Umetničku školu u Kraljevu, a nakon toga osnovne studije na FILUM-u u Kragujevcu, na odseku Zidno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu.Izložba će biti i otvorena do 26. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari