"Imao vedrinu dečaka i nesumnjivu dobrotu na licu": Održana komemoracija povodom smrti književnika Davida Albaharija 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kralj je umro i ostavio nam je literarni zadatak, izjavio je danas muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo na komemoraciji povodom smrti književnika Davida Albaharija, koji je preminuo 30. jula u 75. godini, posle teške bolesti.

Šelić je istakao da je Albahari imao vedrinu dečaka i nesumnjivu dobrotu koji je nosio na licu.

Ne bih verovao kao mlađi, a sada sam potpuno uveren, kolosalni arhitekta reči je toliko sumnjao u jezik, rekao je on.

Šelić je istakao da je Albahari želeo da on i Svetislav Basara govore kada bude umro.

Baš si nam smestio. Kralj je bio ljubav, kralj je umro. Putuj mirno prijatelju moj, pozdravio se Šelić.

Basara nije prisustvovao komemoraciji, ali je poslao priču za koju je rečeno da će samo danas biti pročitana, a potom uručena porodici Davida Albaharija.

Priča se zove „Tri koraka ispred“ i govori o zamišljenom razgovoru Basare i Albaharija ko će kome govoriti na sahrani i Basarinoj dilemi da li knjigu koji je objavio 2006. godine trebalo nazvati po Parkinsonovoj bolesti, jer je Albahari tada oboleo.

Natan Albahari, sin pisca, prisutne na komemoraciji pozdravio je rečima „danas je sreda“, kako je i naziv jednog od romana pisca, i zahvalio im na podršci proteklih dana.

Tata je duže vreme bio bolestan, ali niko nije očekivao da se smrt krije iza ćoška, rekao je on i naglasio da niko u porodici, pa ni sam pisac, nije bio spreman na tu brzinu.

Vi ga se sećate kao pisca i prevodioca, a sestra i ja kao tate koji nas je u Kalgariju vozio u školu i igrao igrice sa nama, dodao je Natan Albahari, dok je njegova sestra Rebeka pročitala pesmu „Moj tata“.

Književni kritičar Dragan Babić smatra da je književna kritika u slučaju Albaharija bila živa, sadržajna i vrlo često pozitivna, a onda je po njegovom povratku u Srbiju prestala i nije ispoštovala autorsku personu pisca.

Predrag Marković, dugogodišnji izdavač romana i kratkih priča Albaharija, naglasio je da je atmosfera na komemoraciji nepodnošljiva i da bi David voleo da danas čuje smeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari