Imenovan kustos 60. jubilarnog Bijenala u Veneciji 1foto: Profimedia

Adrijano Pedrosa (Adriano Pedrosa) biće kustos izložbe 60. jubilarnog Bijenala u Veneciji i to je prvi put da jedan Latinoamerikanac bude zadužen za koncept ove manifestacije.

Perdosa je imenovo Bord Bijenala u Veneciji na preporuku predsednika ove smotre Roberta Čikuta.

Adrijano Pedrosa (Brazil) je trenutno umetnički direktor Muzeja umetnosti u Sao Paulu (Museu de Arte de Sao Paulo Assis Chateaubriand – MASP).

Prethodno je bio pomoćni kustos 24. Bijenala u Sao Paulu (1998), kustos zadužen za izložbe i kolekcije u Museu de Arte da Pampulha, Belo Horizonte (2000-2003), kokustos 27. Bijenala u Sao Paulu (2006), kustos InSite_05 (Muzej umetnosti San Dijega, Centro Cultural Tijuana, 2005), umetnički direktor 2. Trienala San Huana (2009), kustos 31. Panorama da Arte Brasileira-Mamoiaguara opa mamou de Arte (2009). Moderna, Sao Paulo, 2009.), kokustos 12. Istanbulskog bijenala i kustos paviljona u Sao Paulu na 9. Šangajskom bijenalu (2012.).

U MASP-u Pedrosa je kurirao mnoge izložbe, uključujući samostalne izložbe posvećene stvaralaštvu Tarsila do Amarala, Ane Bele Gajger, Jone Saldane, Marije Auksilijadore, Gertrude Altšul, Beatriz Milhazes, Vande Pimentel i Helija Oiticije, kao i serije posvećene različitim istorijama: Istorije detinjstva (2016), Istorije seksualnosti (2017), Afroatlantske istorije (2018), Ženske istorije, Feminističke istorije (2019), Istorije plesa (2020), Brazilske istorije (2022).

Nedavno je dobio nagradu Odri Irmas za kustosku izvrsnost, koju dodeljuje Centar za kustoske studije na Bard koledžu u Njujorku.

Pedrosa je diplomirao pravo na Univerziteu u Rio de Ženeiru i magistrirao umetnost i kritičko pisanje na Kalifornijskom institutu za umetnost.

Objavljivao je u Arte i Parte (Santander), Artforum (Njujork), Art Nekus (Bogota), Bomb (Njujork), Ekit (Madri), Flash Art (Milano), Frieze (Londres), Lapiz (Madri), Manifesta Journal (Amsterdam), Mousse (Milano), Parkett (Cirih), The Ekhibitionist (Berlin), između ostalih.

Predsednik Čikuto je izjavio da je izbor Adrijana Pedrose za kustosa 60. Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji rezultat procesa koji je izrastao iz saradnje sa Sesilijom Alemani.

“Verujem da je od suštinske važnosti da se gradi na onome što je proizašlo iz prethodne izložbe (ovo je takođe bio slučaj sa imenovanjem Lesli Loko, nakon Međunarodne izložbe arhitekture koju je kustosirao Hašim Sarkis) da bismo usmerili naš sledeći izbor”, istakao je Čikuto.

Pedrosa, cenjeni kustos i direktor  Muzeja umetnosti u Sao Paoulu, poznat je po kompetentnosti i originalnosti koju je pokazao u osmišljavanju svojih izložbi sa vizijom otvorenom za savremenike, radeći sa tačke posmatranja sveta koja ne može zanemariti prirodu njegovog mesta porekla. Umesto da ograniči njegovu viziju, ovo ju je proširilo na nezamenljivu debatu, sa koje bi se sada više nego ikada, Bijenale moglo obratiti savremenoj umetnosti ne da bi pružio katalog postojećeg, već da bi dao formu protivrečnostima, dijalozima i srodnostima bez kojih bi umetnost ostala enklava lišena vitalnog soka.

Adrijano Pedrosa se zahvalio Odboru Bijenala u Veneciji na imenovanju rekavši:

„Počastvovan sam posebno kao prvi Latinoamerikanac koji je postao kustos prestižne Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji , i zapravo prvi sa sedištem na južnoj hemisferi. Bijenale je svakako najvažnija platforma za savremenu umetnost u svetu i uzbudljiv je izazov, kao i odgovornost upustiti se u ovaj projekat. Radujem se što ću dovesti umetnike u Veneciju i realizovati njihove projekte, kao i što ću raditi sa sjajnim timom Bijenala. Za ovu jedinstvenu priliku, zahvalan sam predsedniku Bijenala Robertu Čikutu, kao i Upravnom odboru Bijenala.“

Odbor je takođe odobrio datume održavanja 60. Međunarodne izložbe umetnosti koja će se održati od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari