Imenovanja, tužbe, promene u upravnim odborima 1Foto: Zoran Mrđa, Aleksanadr Levajković/FoNet

Imenovanjima pijaniste Ivana Tasovca za direktora Beogradske filharmonije i dirigenta Dejana Savića za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu započelo je dugo najavljivano ukidanje dugogodišnjeg „v.d.“ stanja u srpskim institucijama kulture.

Iako bi ovaj posao, sa izuzetkom Muzeja savremene umetnosti koji je u rekonstrukciji, prema najavama resornog ministra Vladana Vukosavljevića, trebalo da se privede kraju do sredine februara, prva dva imenovanja Vlade Srbije nisu prošla bez zakonskog osporavanja, na prvi pogled neočekivanih smena tela koja su sprovodila konkurse i predložila imenovane kandidate, javnih apela da se poštuju važeći propisi na koje se vlast, takoreći, nije ni osvrnula.

Vladan Vukosavljević, ministar za kulturu i informisanje u Vladi Srbije, kaže da za Danas da resor koji vodi „čvrsto stoji na stanovištu, uz konsultacije sa stručnjacima, da je sve pravno perfektno“, iako se izbor novog upravnika NP od sredine januara nalazi pred pred različitim beogradskim sudovima zbog tri tužbe reditelja Božidara Đurovića protiv Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja, NP. Đurović je sa mesta upravnika NP smenjen oktobra 2012. pre isteka mandata, a na ovu dužnost ponovo ga predložio 13. marta 2015. tadašnji ministra kulture Ivan Tasovac, na osnovu konkursa iz 2015. o čemu se vlada nije izjasnila, iako je obavezivao zakonski rok od 30 dana.

Advokatska kancelarija Horović, pravi zastupnik reditelja Božidara Đurovića, podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Ministarstva kulture i vlade Srbije. Đurovićevi advokati kažu da Vlada Srbije mora da se izjasni o predloženom imenovanju i da je povlačenjem svih ranijih predloga imenovanja 1. novembra 2016. Ministarstvo kulture prekršilo zakon. Zato se se od Višeg suda traži da postupanje ovog ministarstva i Vlade Srbije u postupku izbora upravnika NP na osnovu konkursa od 21. januara 2015, proglasi nezakonitim i da tuženi na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda Đuroviću isplate 200 hiljada dinara, kao i da snose sudske troškove.

U Đurovićevo ime podnete su još dve tužbe – Upravnom sudu u Beogradu protiv Ministarstva kulture i Prvom osnovom sudu protiv Narodnog pozorišta. Od Upravnog suda traži se poništavanje u celosti odluke Ministarstva o povlačenju svih predloga imenovanja iz 2015. kao nezakonite, a od Prvog osnovnog poništavanje konkursa, koji je UO NP raspisao 1. decembra prošle godine, takođe kao nezakonitog.

– Neka se tužbama bave sudovi. Nema elemenata nezakonitosti, ali ne bih se izjašnjavao o tome. U više navrata isticao sam da je sve urađeno u potpunom skladu sa zakonom – vlada za 14 meseci nije proglasila niti odbila predlog prethodnog Ministarstva kulture. Deo naše kulturne politike je i stav da je stanje, bez UO i na konkursu izbranog direktora, u ustanovi kakva je NP neodrživo. Mi smo te predloge jednostavno povukli. Smatramo da smo postupali potpuno u skladu sa zakonom, a svi oni koji smatraju da je zakon u nekom smislu povređen, imaju sudove. Ne bih prejudicirao stvari – kaže ministar Vukosavljević.

„Slučaj“ Beogradske filharmonije je nešto drugačiji, iako su se imenovanju Ivana Tasovca javno usprotivili Udruženje kompozitora i Muzikološko društvo Srbije, dok je zbog konkursa u NP grupa od tridesetak intelektualca javno apelovala na Vladu Srbije i Ministarstvo kulture da se drže zakona. Za mesto direktora Filharmonije, navodno, nije bilo „nuđenja“ i „pozivanja “ na kandidaturu, kao što je, kako se spekuliše, rađeno kad je reč o izboru novog upravnika NP, gde Savić među prijavljenim kandidatima zapravo nije ni imao konkurenciju. UO Filharmonije do kraja, uključujući o objavljivanje svog predloga s obrazloženjem za novog direktora, radio popuno javno, što nije bio slučaj i u NP.
Iako je Tasovčevo imenovanje bilo prvo u najavljenom ukidanju „v.d.“ stanja, ispostavilo se da je vlada na istoj sednici, pozivajući se na zakone o kulturi i vladi smenila deo UO i Nadzorni odbor Filharmonije. Ta informacija pojavila se u medijima sa malim zakašnjenjem i to na dan kad je glavna vest u Beogradskoj filharmoniji bila dolazak novog šefa-dirigenta Gabrijala Felca, koji se u Dormundu nalazi na čelu Filharmonije i Opere. Felc je već u prvoj izjavi ocenio da je „Tasovac pravi izbor“.

– Mislim da je bivši UO tri godine radio vrlo dobro, ali mi mislimo da će ovaj novi raditi odlično. Ima stvari koje mogu da se urade drugačije. Mislim da će novi UO, sastavljen isključivo od vrhunskih umetnika i stručnjaka iz oblasti muzike imati više sluha za neke stvari koje su možda propuštene da se urade. On je imenovan u v. d, stanju zato što je ovi koji su ovi koji su smenjeni još u mandatu. To je tehniko pitanje koje nema veze sa suštinom – objašnjava ministar Vladan Vukosavljević, koji najavljuj skoro imenovanja čelnih ljudi i u Istorijskom arhivu, Muzeju primenjene umetnosti, Prirodnjačkom muzeju.


Kancelarija Horovic: Koincidencija između suda i vlade

Advokatska kancelarija Horovic saopštila je povodom Savićevog imenovanja da je „očigledno da postoji koincidencija između ‘nezavisnog suda’ i Vlade Srbije“. Kako se objašnjava, Đurovićeve tužbe usledile su posle podnošenja Predloga za obezbeđivanje nematerijalog potraživanja radi zabrane sprovođenja nezakonitog novog upravnika NP Prvom osnovnom sudu 13. decembra, koji nije reagovao u zakonskom roku, niti posle urgencije Advokatske kancelarije Horovic, nego je tek 13. januara, doneo Rešenje kojim odbija ovaj predlog i to na dan kad je UO NP prosledio Ministarstvu rang-listu kandidata sa obrazloženjem. Đurovićevi advokati su se zbog „nezakonitog rada Vlade Srbije, njenog Ministarstva kulture i informisanja i UO NP“ već obratili pritužbom i Zaštitniku građana, čija je kancelarija ovaj „slučaj“ uzela u proceduru.

Vida Ognjenović: Potreban je pozorišni konzilijum’]

– Sve što se događa oko NP najbolje je objasnio advokat Horovic. Očekujemo stav suda. Šteta je što se NP na ovakav način urušava i da ovakva ustanova 150. godišnjicu doživi u haotičnom stanju. Ne znam čemu treba da se nadamo – pozorišno biće je veoma osetljivo, lako se naruši, a poremećaji se teško popravljaju. Zbog ovog što se poslednje dve i po godine čini potreban je pozorišni konzilujum da to zaleči – kaže za Danas Vida Ognjenović, književnica, pozorišna rediteljka i nekadašnja upravnica NP.

Promene u Filharmoniji’]

Novi članovi UO Beogradske filharmonije su: Vera Milanković, Aleksandra Palin i Aleksandara Šandorov, koji su zamenili smenjene: Anu Trbojević, Zorana Sekulića i Milana Pajevića. U UO su još i Aleksandra Gregović i Aleksandar Latković. U Nadzornom odboru Filharmonije Slavicu Stefanović i Danicu Popadić zamenili su: pravnik kuće Deloitte Srđan Petrović i advokat uz Beograda Tatjana B. Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari