Infostanar u rupi budućnosti 1

Izložba fotografija InfoSTANAR Marije Ćalić u Galeriji beogradskog Doma omladine, sudeći po naslovu, inspirisana je računom koji svaki mesec dobijaju građani.

Marija smatra da je „odrednica ‘Infostan’ urbani izum – sistem objedinjenih komunalnih usluga u operativnoj eksploataciji, u kome se identifikacioni broj pojedinca na imenovanoj lokaciji ukazuje kao obavezujuća nadoknada korišćenog stanovanja.“

To je, kako kaže, „isto tako i naplata zemaljskog boravka a Info stanar je distopijski zatvorenik. Njegov ambijent nalikuje rupi budućnosti na dnu samog trajanja. U gustoj teskobi zamišljanja ukazuju mu se sputanost građevine, biološki tragovi, rasuti predmeti i vegetacija. Vidljive granice mesta stanovanja prizivaju sećanja, i razotkrivaju dubinu potrošenog života“, smatra umetnica.

Ciklus njenih fotografija predstavlja rezultate mentalnih projekcija u kojima se vizuelno povezuju slojeviti nalazi današnjice. Predmeti, figure i atmosfere opažajnog sveta, ukazuju na pomake iz narušenih statusa realnog, kao i simboličkog stanovanja.

Izložba „Infostanar“ u Galeriji DOB biće dostupna publici do 28. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari