Inspirisani istorijskim temama i ljudskim mukama 1

Jubilarno 15. izdanje Međunarodnog salona stripa biće održano od 28. septembra do 1. okrobra u prostorijama Studentskog kulturnog centra u duhu oprobanog recepta za sladokusce devete umetnosti, što će reći, kroz četvorodnevno druženje u vidu tribina, predavanja, izložbi i strip radionica.

Salon će početi u Velikoj sali SKC-a ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada a, prema rečima Mikija Pješčića, urednika ove kultne manifestacije, njen jubilej će biti svečano obeležen i velikom izložbom lauerata – Grand Prix 2003-2017. Ovogodišnji konkurs je, kako je navela Dragana Stojiljković, jedna od članova žirija okupio 272 učesnika, od kojih je njih 112 iz inostranstva a 160 domaćih. Na konkurs je poslat 251 rad iz 32 zemlje, pri čemu se po prvi put kao učesnici pojavljuju autori iz Meksika i sa Filipina.

„Što se tiče tematike, najviše je bilo stripova inspirisanih istorijskim temama i ljudskim mukama“, istakla je Dragana Stojiljković, dodajući da je talenta bilo u izobilju, počev od najmlađih učesnika koji su svojim maštovitim i zrelim izrazima pokazali da itekako ima budućih majstora među njima, pa preko starijih autora koji tek oformljuju svoj stil, do uveliko etabliranih strip umetnika. Ekskluzivitet festivalskog programa, kao i prethodnih godina, čine gosti Salona. Tu je italijanski majstor grafičke novele Đipi (Đan-Alfonso Paćinoti), predviđena je retrospektiva Dejana Nenadova, srpskog autora, nedavnog povratnika iz Holandije, dok se kao kuriozitet najavljuje gostovanje francuskog scenariste Dobsa (Olivier Dobremel aka DOBBS) i francuskog menadžera, urednika i publiciste Nikolasa Grivela. Premijerno će biti prikazan animirani film Špele Čadež „Nočna ptica“ (Nighthawk) koja je ovogodišnja dobitnica Grand Prix-a u kategoriji za kratki animirani film na Animafestu u Zagrebu. Program promocije njenog stvaralaštva i projekciju filmova upriličiće italijanska kritičarka Andrijana Ružić. Među gostima su i braća Vjeran i Vibor Juhas iz Hrvatske koji će predstaviti Pulsku strip čitaonicu Mrkli mrak i svoj album „MR Joe“.

Što se tiče ovogodišnjih tradicionalnih priznanja dobitnici su: Marko Stojanović iz Leskovca kojem je pripalo specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu, Nikola Maslovara, koji je osvojio Nagradu „Srećko Jovanović“ Izdavačke kuće Dečje novine Dositej. Priznanje za najboljeg izdavača domaćeg stripa je pripalo Komiku iz Novog Sada a za inostranog stripa Izdavačkoj kući Darkvud. Salon će obeležiti i važne jubileje srpskog stripa – 85 godina od pokretanja časopisa Veseli četvrtak i pojave Mikija Mausa u srpskom stripu, 80 godina od pokretanja časopisa Veseli zabavnik, 65 godina od ponovnog pokretanja Politikinog zabavnika, 40 godina od prvih izložbi stripa u Srbiji (SKC Beograd), 25 godina od pokretanja strip magazina Tron , 25 godina rada škole stripa i ilustracije Đorđe Lobačev, 15 godina Međunarodnog salona stripa SKC Beograd i 10 godina strip serijala Vekovnici.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari