Intelektualno zajedništvo kao princip 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Na proslavi Dana Radio Beograda 2 svečano je uručena nagrada „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, filozofije i estetike Jeleni Pilipović, profesorki Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za knjigu „Ka lepoti – erotološko čitanje Sapfine poezije“.

Nagrada se dodeljuje u cilju popularizacije teorijske literature i filozofskog mišljenja u našoj zemlji. Na svečanosti su govorili prof. dr Jovan Delić, koji se osvrnuo na život i delo Nikole Miloševića i njegov značaj za razvoj teorije književnosti kod nas, prof. dr Dragan Prole, predsednik žirija, direktorka izdavačke kuće Akademska knjiga koja je objavila nagrađeno delo Bora Babić, kao i sama autorka.

„Svaka ozbiljna kultura i svaka velika kultura ima izuzetno razvijene studije antike. Kod nas ova knjiga jeste jedan od najznačajnijih doprinosa na tom planu“, rekao je Dragan Prole i dodao da ćemo sa ovom knjigom razumeti to „da čovek može da svoju individualnost gradi i na drugačiji način, a ne samo kroz posao i poslovne uspehe“, što je odlika vremena u kojem živimo.

Autorka se osvrnula na to koliko je na stvaranje ovog dela imala uticaj jedna druga vrsta ljubavi, za razliku od erosa, a to je filija – prijateljske ljubavi ili, kako je rekla, „slobodno zajedništvo mišljenja“.

„Ja sam neobično srećna što sam imala prilike da u ovim našim uslovima i ovim teškim godinama od devedesetih pa nadalje iskusim u ovom gradu nešto što se može nazvati filijom, jednom vrstom intelektualnog zajedništva. U tome ulogu rodonačelnika svakako ima i profesor Milošević“, dodala je Jelena Pilipović i pri tome se zahvalila recenzentima i izdavaču koji su, u duhu filije, zajednički doprineli da ova knjiga dostigne kvalitet koji je dostigla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari