Interaktivna instalacija "Srce" u novosadskom Distriktu biće najveća koja je ikada postavljena u Srbiji 1Foto V.Velickovic/kaleidoskop kulture

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu sutra, u svojoj drugoj nedelji, posvećenoj primenjenoj umetnosti, predstaviće Novosađanima i Novosađankama, do sada, neviđenu postavku, koja, po prvi put priča priču o kulturnom nasleđu jednog prostora, kao i najveću interaktivnu instalaciju na prostorima Srbije pod nazivom „Srce“. Svečano otvaranje biće u subotu 23. septembra od 19:30 časova u Distriktu nakon čega će publika moći da pogleda instalaciju i izložbu.

Prva toplotna interaktivna skulptura na svetu, ujedno i najveća interaktivna instalacija u Srbiji, visoka čak pet i široka tri metra, kojoj je publika neophodna da bi funkcionisala, biće predstavljena u subotu, 23. septembra.

Interaktivna skulptura „Srce“, autorke dr Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, zbog svojih dimenzija biće vidljiva iz svih delova Distrikta.

Kroz interaktivnost skulpture, posetioci će imati priliku da iskuse jedinstveno umetničko iskustvo koje će stimulisati njihova čula i emocije.

– Svojim radom pokušavam da osvestim ono najlepše u nama i da nas povežem kroz jedno veliko toplo i meko srce koje reaguje na dodir na prisustvo na pažnju. Na ono što nam svima ustvari treba i na neki način nedostaje. Ova skulptura je zamišljena da bude refleksija mog srca kroz koje će ljudi kao krvna zrnca da prolaze i intereaguju. Svojim radom želim da vizualizujem ljubav i to je moj osnovni i krajnji cilj – izjavila je Milijana Komad.

Duh Distrikta kroz jedan vek

Istog dana biće otvorena prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, koja neće biti klasična dokumentarna postavka, koja prikazuje samo hronološki istorijske događaje, već takođe ostvaruje interakciju sa publikom, predstavljajući i lične priče i arhivu Novosađana i Novosađanki.

Interaktivna instalacija "Srce" u novosadskom Distriktu biće najveća koja je ikada postavljena u Srbiji 2
Foto F. Petronijević/Kaleidoskop

Multimedijalna izložba i stalna postavka „Duh mesta – prvi vek Distrikta“ dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba nastoji preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Nakon nedelje primenjene umetnosti očekuje nas nedelja vizuelne umetnosti.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari