Internacionalni film “Božiji čovek” hit u Grčkoj i na Kipru 1Foto: Promo

Biografska drama „Božiji čovek“, internacionalno ostvarenje rediteljke i scenaristkinje Yelene Popović, u kojem glavne junake igraju grčki glumac Aris Servetalis, ruski glumac Aleksander Petrov i holivudska zvezda Miki Rurk, već četiri sedmice za redom nalazi se na samom vrhu liste gledanosti u bioskopima Grčke i Kipra, sa rekordnom gledanošću od više od 270 hiljada gledalaca.

Ova izuzetna saga o životu Svetog Nektarija Eginskog, nagrađivana na brojnim svetskim festivalima, u naše bioskope stiže 14. oktobra u distribuciji kuća MCF Megacom Film, najavio je Filmski centar Srbije.

Za razliku od svojih verskih „nadređenih“ episkopa i patrijarha očaranim svetovnim počastima i moći, Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda.

Uprkos naporima verske ustanove da ga diskredituje, Sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima.

Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.
Prema rečima rediteljke Yelene Popović, “Božiji čovek” je posle sedam nedelja snimanja na nekoliko lokacija oko Atine i na Egini finalizovan u uslovima vladajuće pandemije, upućujući na snagu života svetaca.

Njihova borba, koja reflektuje našu sopstvenu, i njihovi trijumfi nad ljudskim slabostima koji nam ulivaju nadu, tema su ove biografske drame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari