Internacionalni umetnički festival "Videomedeja" počinje 7. oktobra 1Foto: Promo

U petak, 7. oktobra u 17 časova počinje trodnevni 26. Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do 22 časa, a ulaz je besplatan.

Tokom festivala posetiocima će uz neobavezan dobrovoljni prilog biti dostupno raznoliko osvežavajuće piće.

„Pozivamo vas na otvaranje renomiranog evropskog i novosadskog 26. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja koji će se održati od 7. do 9. oktobra 2022. godine u KS Svilara, Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad. Svečano otvaranje festivala je planirano za 7. oktobar, u petak u 19:30 časova, odmah nakon projekcije radova iz selekcije Made in Serbia“, navodi Videomedeja.

Kako saopštavaju, festival će okupiti poznate umetnike iz preko 20 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 40 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na konkurs je stiglo oko 1000 radova iz čitavog sveta a uvršteno je do 4 posto u festivalski program.

Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od 21. izabranog rada iz dve selekcije – Projekcije: 16 radova (video, film, animacija) i Medijski projekti: 5 radova (medijske instalacije i interaktivni projekti).

Revijalni deo programa uključuje kontinuirani festivalski program, ove godine imamo 10 video radova domaćih autora u selekciji Made in Serbia, 8 studentskih umetničkih filmova iz kategorije Lunartis koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta.

U revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi i prezentaciju koji vodi Piotr Krajewski, WRO Art Center Fungible Contents kao i nastup uživo Lukas Jakob Löcker & Reinhard Zach, 3Drio Transformation.

Tročlani internacionalni žiri u sastavu: Tanja Vujasinović (Hrvatska), Sabolč Tolnai (Srbija) i Piotr Krajewski (Poljska) dodeliće sledeće nagrade: nagradu Sfinga za najbolji rad iz kategorije Projekcije i nagraduBogdanka Poznanović za najbolji rad iz kategorije Medijski projekti, a otvorena je mogućnost i za Pohvale i nagradu Publike.

“…Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike a kroz savremene umetničke forme autora iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva prvenstveno avangarde a prikazanih kroz različite nove alternativne umetničke forme.

U takmičarskoj selekciji preovlađuju umetnički radovi koji preispituju političke, društvene i kulturalne konstrukcije sistema. Umetničke konstrukcije kritičke i subverzivne aktivnosti kroz avangardne forme kojima se reaguje na zvaničnu ideološku doktrinu.
Videomedeja traga za umetnicima koji uočavaju onu skrivenu, drugačiju realnost, kulturu i umetnost, ukazuje na drugačije mogućnosti pokazivanjem razlika i preispituje etičke i estetske vrednosti.

Cilj jeste težnja za promenom individualne i društvene svesti, kao i ostvarivanje rezultata alternativnih stvaralaca u oblasti kulture i umetnosti.
Video i nove tehnologije su odigrale presudnu ulogu u stvaranju nove masovne kulture i deluju van bilo kakvih okvira i tradicionalne kulture.
Podsticanje interesovanja za kritičkim mišljenjem i suprotstavljanje stavu da umetnička dela treba da pripadaju kapitalu, pošto su time dela sve udaljenija od samog umetnika i sve su manje umetnost…” Ivana Sremčević Matijević, direktorka festivala.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu: https://videomedeja.org/26-videomedeja-2022/ i da se na taj način upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju na ovogodišnjoj Videomedeji.

Programska satnica festivala može se preuzeti sa sledećeg linka: https://videomedeja.org/programska-satnica-2022/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.