"Ispod crte" ostali Bazdulj, Tanja Šljivar, Ognjanović, Habjanović, Petković... 1Foto: promo/FCS

Zanimljivo je da sa svojim filmskim pričama nisu „prošla“ brojna poznata imena na našoj književnoj sceni – pored Muharema Bazdulja tu su Dragan Ognjanović, Tanja Šljivar čije su drame prevedene na desetak jezika, nagrađivana i kao spisateljica i scenaristkinja, Sanja Savić, Vladimir Petrović, Ognjen Petković, Slobodan Bubnjević, Maja Todorović, Ljiljana Habjanović Đurović…

Na predlog konkursne komisije Filmskog centra Srbije, u kojoj su bili Ljubica Arsić (predsednica), Nenad Pavlović, Marko Đorđević, Dušan Spasojević i Ivica Vidanović, Ministarstvo kulture donelo je odluku da na konkursu u kategoriji Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija podrži sedam scenarija.

Od 71 prijavljenog projekta, za svoje nove filmske priče podršku od 300 hiljade dinara mogu da očekuju Ljubica Luković („Ale i bauci“, dugometražni igrani film), Nedeljko Кovačić i Dušan Ivanović („Gašpar), Bojana Babić i Anđela Dubljević („Dodirni mi kolena“), Mirko Rudić („Priča moje majke“).

Na ovom konkursu su „prošli“ i reditelj Miloš Pušić sa scenarijom za dugometražni dokumentarac „Razgovor“, Katarina Koljević („(E)migranti“, dugometražni igrani film), i Lora Džolić („Kuća za ptice“).
Zanimljivo je, međutim, što su „ispod crte“ ovog puta ostali scenariji nekih od najpoznatijih i najnagrađivanijih pisaca, autora i autorki.
Tanja Šljivar, čije su drame prevedene na desetak jezika, nagrađivana i kao spisateljica i scenaristkinja, i rediteljka Milica Tomović (zajedno su radile film „Kelti“ koji je osvojio brojna priznanja na svetskim i domaćim festivalima), nisu uspele da animiraju komisiju sa svojom pričom „Velike žene“.

Kako stoji u obrazloženju za ovu odluku, njihovoj priči o dvema savremenim junakinjama „nedostaju emocije i iskreni ugao u samom pisanju“.
Tu je i pisac Muharem Bazdulj sa scenarijom „I sve ostalo“, za koji je komisija ocenila da je samo „prva ruka“, i da se njegovi glavni junaci, pesnik koji ima problem sa alkoholom i njegova žena, ne menjaju od početka do kraja ove priče.

„Ispod crte“ su ostala i druga poznata imena na našoj književnoj sceni – pisac horor romana Dragan Ognjanović („Zavodnik“), spisateljica i dramatičarka Sanja Savić („Kći žene punog meseca“, dugometražni animirani film), prozaista Vladimir Petrović („Sletanje“), Ognjen Petković („Godo je otišao“), Slobodan Bubnjević („Tri dana košave“), Aleksandra Jovanović („Beilager“), Maja Todorović („Terca na tišinu“), Maja Volk („Nedovršena priča“), Ljiljana Habjanović Đurović koja je sa sinom, redteljem Hadži Aleksandrom Đurovićem, potpisala scenario „Naš otac“…

Podršku na ovom konkursu neće dobiti i neki nagrađivani reditelji i scenaristi, među kojima su Darko Lungulov („Turski ambasador“), Srđan Knežević („Anatomija jednog Komuniste“), Kosta Peševski („Sistem“), Danilo Bećković i Dušan Bulić („Fukuoka“), Kosta Ristić („Rat i pozornica“)…

 

 

Na novac za svoj zanimljiv dugometražni dokumentarac „Potraga za istinom“ moraće da sačeka i Brankica Drašković – njena priča o brodu koji 1993. plovi Jadranom, sa kojeg je grupa slobodoumnih i hrabrih ljudi pokušavala da objektivno izveštava o ratu u SFRJ, uprkos medijskom mraku i šovinističkom ludilu, u kojem je glavni protagonista darko Rundek, takođe nije animirala komisiju na ovom konkursu.

Kako stoji u obrazloženju za ovu odluku, „Potraga za istinom“ je više vrsta nekog igranog dokumentarca nego dokumentarni film u klasičnom smislu.

„U pitanju jer dobro osmišljeni koncept, stilski i poetski osmišljen do kraja. Aktuelan na nivou teme, komercijalno zanimljiv zbog ličnosti koje su izuzetno popularne, jednom rečju projekat koji bi svaka televizija trebalo da poželi. Ipak, komisija ga nije podržala, što nikako ne znači da je projekat slab, već da na njemu treba još raditi pre upuštanja i pisanje scenarija“, ocenila je komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari