Istorijski muzej Srbije otkupio predmet kulturno - istorijske vrednost: Pečat Stefana Nemanje vraćen kući 1foto (BETAPHOTO/Istorijski muzej Srbije/Aukcijska kuca Artemide aste)

Istorijski muzej Srbije otkupio je na aukciji za 12.000 evra pečat Stefana Nemanje, koji bi trebalo da bude izložen za javnost ovog leta, rekla je direktorka ove ustanove Dušica Bojić, a prenosi Nova.rs.

Ona je dodala da je plaćena cena pečata bez provizije, a čak će država naplatiti pdv. Saradnik u Istorijskom institutu Benjamin Hekić je rekao da je dao procenu autentičnosti pečata Stefan Nemanje, kao neko ko se u svojim naučnim radovima bavio pečatima srpskih srednjevekovnih vladara.

U procenu autentičnosti pečata bili su uključeni i naučni savetnik u Arheološkom institutu Vujadin Ivanišević, kontaktirana su i dvojica inostranih stručnjaka za vizantijske pečate Žan Klod Šene i Verner Zajbt, kao i naše naučnice Gordana Tomović i Jovana Šaljić Ratković.

– Zaključak svih nas da je autentičan primerak- naglasio je Hekić.

Prema njegovim rečima, za period početka dinastije Nemanjića imamo jako mali broj sačuvanih pečata i novonabavljeni primerak proširuje korpus građe.

– Predmet je male finansijske vrednosti i nema motivacije za falsifikovanje. Ima veliku nematerijalnu, kulturno-istorijsku vrednost i zato je dostigao ovako značajnu cenu- naveo je Hekić.

Na konferenciji je predstavljen i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića (1854-1901), iskovan 1882. godine, kada je Srbija proglašena za kraljevinu, koji su otkupili od aukcijske kuće Artemide aste i poklonili Istorijskom muzeju Srbije Nevena i Saša Dimitrijević.

Kako navodi Nova.rs, na konferenciji je predstavljena i rekonstrukcija žezla cara Stefana Dušana (1308-1355), delo filigraniste Gorana Ristovića Pokimice, koji je za Istorijski muzej Srbije kupio i groš kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (1253-1321).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari