Ivanjdanski sabor u Zaječaru 1

U crkvenoj porti u Rgotini kod Zaječara sinoć je održan 7. Ivanjdanski sabor, koji je okupio veliki broj građana. Cilj manifestacije je očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva.

Okupljene učesnike i posetioce smotre pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić koja je naglasila da joj je posebna čast da otvori manifestaciju u Rgotini, odakle su njeni koreni.

Ona je odala priznanje organizatorima koji se trude da ovaj sabor iz godine u godinu bude sve bolji i poželela prisutnima lep provod uz tradicionalne pesme i igru.

Odbornik u Skupštini grada Zaječara Slobodan Perčić je u ime Mesne zajednice Rgotina uručio plakete počasnih građana Rgotine koreografu Kuda “Zoran Gajić” Miloradu Iliću i Dr Goranu Joksimoviću, za izuzetan doprinos razvoju kulturno umetničkog društva u Rgotini.

Svečanom otvaranju smotre predhodio je veliki defile učesnika, kao i nastup najmlađih članova folklornog ansambla Kuda “Zoran Gajić” iz Rgotine.Osim domaćina u bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su Kudovi “Božur” iz Zvezdana, “Graničar” iz Halova, “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora I “Petar Radovanović” iz Zlota.

Prema oceni stručnog žirija najlepši Ivanjdanski venčić isplela je Aleksandra Mitić iz Rgotine,a za lepoticu Ivanjdanskog sabora izabrana je Milica Plešić iz Zlota.

Uspešni organizatori 7. Ivanjdanskog sabora su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Mesna zajednica Rgotina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari