Ivo Pogorelić nastupa na Nomusu: Devet vrhunskih koncerata pred novosadskom publikom 1Foto: Grad Novi Sad

Međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2023, biće održan od 18. do 26. oktobra, pod sloganom „Nasleđe“. Biće upriličeno devet vrhunskih koncerata, a između ostalih nastupaju Ivo Pogorelić, Stanko Madić i mnogi drugi.

Dva velika, ugledna, domaća ansambla sviraće na ovogodišnjem Nomusu, a to su Vojvođanski simfonijski orkestar sa renomiranim pijanistom Ivom Pogorelićem i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije s uglednim solistom na violini Stankom Madićem.

Takođe na današnjoj konferenciji za medije najavljeni su nastupi Kamernog ansambla Nomusa, Zagrebačkih solista, iranskog perkusioniste Muhamede Reza Mortazavija, kao i kvarteta multiinstrumentalnih rumunskih muzičara na čelu s Marijusom Predom, Ratimira Martinovića na klaviru i ansambla Romantičari. Za finalno veče predviđen je nastup autentičnih izvođača poreklom iz Makedonije, predvođenih pijanistom Simonom Trpčeskim.

Koncerti će biti održani scenama Sinagoge, Srpskog narodnog pozorišta i Gradske kuće.

Umetnička direktorica Festivala Marija Adamov naglasila je da će programska okosnica ovogodišnjeg Nomusa biti obeležavanje jubileja velikih autora, i to petnaest decenija od rođenja i osam decenija od smrti Sergeja Rahmanjinova, jednog od najvećih svetskih kompozitora, pijanista i dirigenata, i 100 godina od rođenja Vasilija Mokranjca, jednog od najznačajnijih muzičkih stvaralaca u srpskoj muzici druge polovine 20. veka.

Ivo Pogorelić nastupa na Nomusu: Devet vrhunskih koncerata pred novosadskom publikom 2
Foto: Grad Novi Sad

– Nomus svake godine svojoj vernoj publici prezentuje jedinstvene muzičke događaje. Ovogodišnji moto Festivala je „Nasleđe“ i u skladu sa njim, vrednosti nacionalne i svetske baštine biće dostupne u bogatom programu u kojem će novosadska publika uživati tokom trajanja festivala. Nomus je svakako jedan od najznačajnijih festivala po kom je Novi Sad nadaleko poznat i priznat – rekao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari