Izašao 300. broj Malog Politikinog zabavnika 1

 

U subotu, 1. jula, izašao je 300. broj Malog Politikinog zabavnika, časopisa za decu školskog uzrasta od šest do 12 godina, ali kao i njegov “stariji brat” Politikin zabavnik, koji je 28. februara napunio 84 godine, generalno ne podleže ovakvim starosnim ograničenjima.

Redakcijska proslava najavljena je za utorak, a pred čitacima je jubilarni broj sa 16 strana više, dve naslovnice, koje su ilustrovali Dušan Pavlić i Zoran Olujić, dva postera plus, a sve u znaku broja 300 – od podsećanja na 300 Spartanaca u čuvenoj antičkoj bitci u Termopilskom klancu i simbolike ovog broja u Svetom pismu do građe ljudskog tela i pravila savremenog kuglanja.

Mali Politikin zabavnik počeo je da izlazi 2011. kao poučno-zabavan magazin koji pokriva sva interesovanja savremenog deteta – od otkrivanja sveta, prirode i društva oko nas, do sporta, igara, kompjutera, interneta, muzike, filmova…

“Časopis je tematski, sadržajno i grafički osmišljen tako da deca, čitajući ga uče i istovremeno se zabavljaju i igraju”, kažu u Malom Politikinom zabavniku, posebno ponosni na enigmatske zadatke, kvizove i mozgalice.

“Želja svih u redakciji jeste da novim generacijama pomognu da odrastu u ispravne ljude kojima će naš časopis biti divna uspomena iz detinjstva”, ističu ljudi iz časopisa.

Ovaj dvonedeljnik za decu podržava Ministarstvo prosvete kao projekat koji je „prioritet u radu sa decom i učenicima“ pa se prvenstveno prodaje putem pretplate preko škola.

Na kioscima može da se kupi u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, a zvanični tiraž je 30.000 primeraka.

Osim tekstova na temu broja 300, jubilarni broj Malog Politikinog zabavnika u okviru rubrike “Stvorenja na lošem glasu” predstavlja ždreravca – najvećeg člana porodice lasica iz Severne Amerike i Evrope, biografiju Nikole Tesle, objašnjava kako nastaje pesma, nudi listu šest najlepših evropskih jezera među kojima je i Ohridsko kao “tajni biser Balkana”.

Tu je prikaz animiranog filma “Mućkalica” o pariskoj gastronomiji, preporuka za Pčelicinu ilustrovanu knjigu “Lajka među zvezdama” Gorana Markovića, priča o zvezdi sa društvenih mreža mladom Rusu Filipu Glebu, koji se školovao i živeo u Grčkoj i Engleskoj, a 2020. sa porodicom preselio se u Srbiju.

On je na jednom četiri postera u jubilarnom broju Malog zabavnika zajedno sa Nikolom Teslom, košarkašem Nikolom Jokićem i teniserom Novakom Đokovićem.

Strip u 300. broju je prvi nastavak epizode “Gargojli – Ključ vremena”, francusko-italijanskog autorskog strip dvojca Denis-Pjer Filip i Silvio Kaboni.

Generacije koje su odrasle na kartonskim lutkama “Obucite Cicu” i druge junake iz Politikinog zabavnika, obradovaće povratak “Cicinog kutka” u kome u 300. broju Malog Politikinog zabavnika treba “Obući Melinu”, autor ilustracija je Jasmina Bulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari