Izbori u SANU: Šijan i Mijač prošli u Odeljenju umetnosti, Goran Marković nije 1Foto: FoNet

Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Aleksandra Vrebalov, Miodrag Tabački, Branimir Karanović, Petar Mitković i Borislav Stojkov kandidati su Odeljenja umetnosti za dopisne članove SANU, javlja Nova S.

Goran Marković, Ivana Stefanović, Zoran Erić, Srđan Hofman i Milan Mihajlović nisu dobili podršku ovog odeljenja, potvrđeno je tom portalu.

„Nek ide kako ide“, bio je jedini komentar pozorišnog reditelja Dejana Mijača na to što je jedan od osam kandidata Odeljenja umetnosti SANU za akademika.

Njihova imena naći će se  na izbornoj skupštini SANU koja je zakazana za 4. decembar, objasnio je za Nova.rs akademik i slikar Dušan Otašević, zamenik sekretara Odeljenja umetnosti SANU.

„Ti kandidati su dobili podršku Odeljenja umetnosti. Sada ti naši predlozi malo stoje, materijal o njima je dostupan u Odeljenju umetnosti. I svi zainteresovani akademici iz drugih odeljenja mogu da vide taj materijal i steknu neki utisak o našim kandidatima za dopisne članove“, kaže Otašević

Podršku Odeljenja nisu dobili filmski i pozorišni reditelj i profesor Goran Marković, kompozitori Srđan Hofman, Ivana Stefanović, Zoran Erić i Milan Mihajlović. Iako nisu prošli glasanje na Odeljenju umetnosti, time nije, kako precizira naš sagovornik, „zapečaćena sudbina“ ovih kandidata kada je u pitanju eventualno članstvo u SANU.

„Potrebna je većina na glasanju u svakom Odeljenju SANU“, precizirao je on.

Glasanje je tajno i sva imena su u „ponudi“. Takođe, predlozi sa strane, u ovom slučaju FMU, idu na Izbornu skupštinu u kojoj učestvuju svi članovi SANU.

„Ako nema podrške Odeljenja, to ne znači da je na kraju neće dobiti. Dešavalo se to i ranije. Ovo nije konačno, već preporuka Odeljenja umetnosti, koje stoji iza tih kandidata. Izborna skupština je mesto gde se definitivno odlučuje ko će u status dopisnog člana – objašnjava Dušan Otašević.

I sam kao umetnik, odnosno slikar, pominje da je tek iz trećeg puta postao akademik. Prvi put nije imao podršku resornog odeljenja, drugi put na Izbornoj skupštini…

– Možda se sad stiče utisak da neko ko je predložen nije prošao, ali nije ovo kraj – podseća još jednom naš sagovornik.

I dok oni kandidati, koji nisu prošli na Odeljenju umetnosti ili nisu želeli da komentarišu ishod glasanja resornog odeljenja, ili se nisu odazivali na naše pozive, oni koji su prošli imali su zanimljive komentare.

Kandidati za izbor u SANU biraju se po dva kriterijuma – jedni idu dalje dvotrećinskom većinom, odnosno podrškom resornog odeljenja, a drugi sa natpolovičnom većinom i iza njih ne stoji odeljenje koje ih je izglasalo.

Prethodno su, kako je Nova.rs već pisala, podršku za Izbornu skupštinu na Odeljenju jezika i književnosti dobili Miodrag Loma, Milivoj Nenin i Mihajlo Pantić.

Od osam odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti najmanji broj akademika imaju Odeljenje društvenih nauka, samo sedam, i Odeljenja tehničkih nauka i umetnosti – po 12.

Ukupno je predloženo 37 kandidata za nove dopisne članove SANU, a koliko će biti izabrano znaće se 4. decembra.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izbori u SANU: Šijan i Mijač prošli u Odeljenju umetnosti, Goran Marković nije”

  1. Bozic i Jeftic blokiraju profesore sa klase za kompoziciju FMU na koju nisu mogli ni da privire.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.