Izdvajamo sa FEST-a: Pet dokumentarnih filmova koji se ne propuštaju 1Foto: promo

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Preporučujemo pet dokumentarnih filmova iz bogatog filmskog programa koje ne smete propustiti:

PRIZORI IZ ŽIVOTA DŽUKCA

Režija: Tanja Brzaković

Srbija, 2021 / 77’

Program: FEST Fokus

Kroz sedam prizora film prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Kroz sedam likova “lutalica” koje pratimo u različitim životnim dobima, od rođenja do starosti, svedočimo njihovoj dostojanstvenoj borbi za opstanak. Na groblju, u napuštenoj fabrici, azilu, na deponiji, mestima punim tuge, naši junaci tragaju za ljubavlju i zajedništvom. Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim.

KREKA: LOVAC NA SNOVE

Režija: Slobodan Ivetić

Srbija, 2021 / 92’

Program: Glavni program – van konkurencije

Film Kreka: Lovac na snove prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. Kreka: Lovac na snove snoliko je putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

CROCK OF GOLD: A FEW ROUNDS WITH SHANE MACGOWAN

Režija: Julien Temple

SAD, Velika Britanija, 2020 / 124’

Program: FEST Fokus

Kombinujući do sada neviđene arhivske snimke benda “The Pogues” i porodice Mekgovan, sa animacijama Ralfa Stedmena, Crock of Gold je slavljenje irskog pankera-pesnika Šejna Mekgovana. Film je pogled na život irskog pevača, tekstopisca i vođe grupe “The Pogues”.

IZNAD VRHA

Režija: Aleksandar Jović

SAD , 2021 / 70’

Program: FEST Fokus

Iznad vrhova je duhovni dokumentarac o planinarenju, koji prati Dejvida, čoveka u misiji penjanja na planinu, u znak sećanja na svog nedavno preminulog brata, što postaje samo prvi korak na dubljem putovanju.

NOTTURNO

Režija: Gianfranco Rosi

Italija, Francuska, Nemačka, 2020 / 100’

Program: FEST 49

Tokom tri godine, film Notturno sniman je duž granica Iraka, Kurdistana, Sirije i Libana. Reč je o regiji u kojoj su se tiranija, invazije i terorizam hranili jedni drugima u začaranom krugu, na štetu civilnog stanovništva. Tamo je sve u znaku nasilja i razaranja, ali u prvom planu je čovečanstvo koje se svakodnevno budi iz noći koja deluje beskonačno.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari