Izložba „Adolescencija“ srpske umetnice iz Beča Nataše Kataline 1Foto: Promo

 

Samostalna izložba slika ADOLESSENCE Nataše Kataline biće otvorena u sredu 26. jula, u 19 časova, u Galeriji 73 (Požeška 83a) u Beogradu.

Novu izložbu srpske umetnice, koja živi i radi u Beču, beogradska publika imaće priliku da vidi do 8. avgusta.

U Galeriji 73, koja ove godine obeležava 50 godina postojanja, umetnica Nataša Katalina izložiće seriju slika Adolessence, u čijem fokusu su adolescenti, deca u teskobnom prelazu u odrasle ljude.

Slike su rađene klasičnim slikarskim medijem ali su na njima prisutni tragovi digitalne kulture – ikonice mobilnih telefona i prečice društvenih medija.

Nataša Katalina (1977) je umetnica iz Beograda, koja je osnovne i magistarske studije završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek zidno slikarstvo.

Njen magistarski rad iz oblasti mozaika izveden je u holu Dečjeg kulturnog centra Beograd a još nekoliko Natašinih radova oplemenjuju javni kulturni prostor Beograda (mozaici na stubovima ispred DKCB-a i mozaik u fontani iz 1903. godine, u bašti kuće arhitekte Nikole Nestorovića u centru grada).

Izložba „Adolescencija“ srpske umetnice iz Beča Nataše Kataline 2
Foto: Promo

Od preseljenja u Beč, 2012. godine, uglavnom se posvetila slikanju portreta i savremenih žanr scena.

Klasične slikarske tehnike povremeno kombinuje sa kolažom i drugim materijalima.

Atelje u kome stvara je deo austrijske kulturne organizacije Das Werk, te Nataša redovno izlaže svoje radove na njihovim mnogobrojnim događajima, učestvuje u dobrotvornim aukcijama, kolektivnim predstavljavanjima u okviru umetničkih sajmova i inicijativa.

Samostalnu izložbu BARE FEMININITY imala je 2019. godine, u palati Hofburg u Beču, gde je predstavila slike na temu pozicije žene u savremenom društvu.

Osnivač je umetničkog udruženja Alser Culture Ground, koje ima za cilj da učini vidljivijom umetnost stvaralaca koji nisu deo mainstream kulture, pre svega onih koji potiču s Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari