Izložba „Fantastičnih 6“ u Užicu 1Foto: Milunka Nikolic

Posle Beograda i Kragujevca, likovna publika u Užicu u prilici je pogleda izložbu pod nazovom „Fantastičnih 6“, koja je otvorena u Gradskoj galeriji i koja, kroz dela šestorice umetnika, nudi istraživanje o fantastičnom i metafizičkom izrazu tokom poslednje dve decenije na srpskoj likovnoj sceni.

Postavku, koja će moći da se pogleda do polovine jula, čine dela naših savremenih, nagrađivanih i etabliranih umetnika – Željka Đurovića, Zorana Velimanovića, Milana Tucovića, Sergeja Aparina, Vladimira Dunjića i Željka Tonšića, slikara koji je preminuo 2014. godine.

Auturka izložbe Maja Živanović, istoričarka umetnosti iz Beograda, pratila je i istraživala razvoj metafizičke, nadrealne i fantastične umetnosti u Srbiji, a time i rad šestorice umetnika. To istraživanje je uobličila pod nazivom izložbe koji ne ukazuje samo na različite likovne poetike šestorice umetnika, koje se kreću od realnih, gotovo svakodnevnih prizora i transponuju se u nadrealno, do onih koje nude isključivo fantastične i nadrealne motive, već je njime sugerisala i na njihovo vrhunsko umetničko stvaralaštvo. Ono što im je zajedničko, kako je rekla, jeste njihovo crtačko majstorstvo, koje se nadograđuje bojom, kompozicijom, svetlom…

Navodeći da je ideja za projekat „Fantastičnih 6“ nastala nakon prepoznavanja bogatog nasleđa figurativne, a time i fantastične likovne umetnosti u Srbiji poslednjih nekoliko decenija, ona je objasnila da je, i pored toga, medijska pažnja i pažnja likovne javnosti bila više usmerena ka drugim pravcima i likovnim medijima.

Milan Tucović, slikar koji je poreklom iz Požege, naveo je da je „višedecenijsko međusobno prijateljstvo moglo da ostane samo na tome, da nije bilo Majine ideje i upornosti u realizaciji tog projekta“.

Mnogi od nas se druže nekoliko decenija ali, ma koliko se dogovarali, nismo uspeli da napravimo zajedničku izložbu. Međutim, kada žena uzme stvar u svoje ruke, sve može, ona nas je sastavila i to nismo mogli da izbegnemo”, naveo je Tucović i istakao da „izložba nema poseban koncept, već da je njen cilj da pokaže mogućnosti fantastičnog i onostranog u likovnoj umetnosti“.

– Mi smo prilično različiti, ali i umetničko delo se uvek različito sagledava. Veličina umetničkog dela jeste u tome da se nikada ne iscrpljuje u svom značenju i da ostavlja mogućnost da se u njega učitavaju značenja, a to zavisi od samog prostora i onoga ko ga gleda. Uvek je drugačije, posebno kada su slike drugih slikara jedna pored druge i neke od njih mogu da se „čitaju“ na drugačiji način“, rekao je Tucović na otvaranju izložbe i dodao da je postavka „omogućila da se, u vremenu u kome se forsira jedinka i kada je sve razbijeno na monade, druže i slikari i njihova dela“.

Izložba otvara i mogućnost da se sagleda komunikativnost individulanog likovnog izraza u sadejstvu sa drugim, čime se otvaraju i nove mogućnosti percepcije“, poručio je Tucović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari