Izložba fotografija o izbegličkoj krizi u Parobrodu 1Foto: uk parobrod

Izložba fotografija Krenara Halimija „Preševo, City of Equality“, posvećena izbegličkoj krizi tokom koje je kroz taj grad prošlo oko milion izbeglica na putu ka zapadnoj Evropi, biće otvorena u sredu 18. jula u Kulturnom centru „Parabrod“ u Beogradu.

Izložbu prati i kratki dokumentarni film autora Gazmenda Idrizija i Valona Arifija, koji govori o izazovima sa kojima su se suočavale izbeglice i lokalno stanovništvo tokom izbegličke krize.

Jedan od autora filma, direktor NVO „Mladi za izbeglice“, Valon Arifi rekao je FoNetu da se Preševo tom izložbom posle mnogo godina vraća na beogradsku kulturnu scenu.

Drugima ostavljamo mržnju, a mi smo opredeljeni za ravnopravnost, pravdu i slobodu, rekao je Arifi.

On je dodao da su stanovnici tog grada na jugu Srbije, tokom izbegličke krize pokazali visok stepen humanosti i empatije prema ljudima koji su bežeći od rata prolazili kroz Preševo.

Građani Preševa su se trudili da im pored egzistencijalnih potreba, poput hrane, vode, obuće, odeće i lekova pomognu i da osete da su slobodni i ravnopravni sa ovdašnjim stanovništvom i mislim da smo svi zajedno uspeli u tome, rekao je Arifi.

On je dodao da su tu vrstu dobrodošlice osetili i unesrećeni ljudi koji su bežali iz ratom zahvaćenim područja, i da je Preševo postalo svojevrstan primer grada sa mnogobrojnim ekonomsko-socijalnim problemima, čiji su stanovnici u krizi prevazišli sve predrasude i negativne stavove prema izbeglicama.

Preševo je nastanjeno pretežno Albancima, ali se u njemu niko ne sme osećati kao manjina. Tako je bilo i sa izbeglicama koje su prolazile kroz ovdašnji Prihvatni centar, rekao je Arifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari