Izložba i knjiga tajni slikara Predraga Peđe Miloševića 1Zlatna jabuka ,Predrag Pedja Milosevic

Izložba “U Pigmalionovom vrtu“ Predraga Peđe Miloševića, akademskog slikara iz Beograda, otvara se večeras u Modernoj galeriji Budva i trajaće do 20. septembra.

Postavku čini 24 ulja na platnu nastalih u poslednjih nekoliko godina u kojima ovaj autor istražuje tehnološke procese velikih majstora slikarstva.

Tu kontinuiranu posvećenost, specifično i autentično transponovanje umeća i atmosfere starih majstora, prevedene u savremen likovni jezik vidimo i u ovom Miloševićevom ciklusu kroz prizore iz svakodnevnog života oplemenjene nadrealnim momentima, gde požrtvovanost prema svakom detalju daje novo postojanje biografija “malih stvari”.

Posmatrač biva lako uveden u svetove ovih slika u kojima kao da je vreme stalo. Istoričarka umetnosti i kustoskinja izložbe Senka Subotić ocenjuje da je Milošević pobornik magijskog realizma novodobnih struja proisteklih iz Mediale i da se to vidi i u pogledu materijala koje koristi, a i po motivima njegovih slika, uvek “na raskršću između prošlosti i sadašnjosti”.

„On u svojim slikama ‘razliva’ samo ‘Med’ a njegove slike prijaju oku“, navodi Subotić, dodajući da one daju volji na maštu, otkrivaju priče, tajne, sne koje posmatrač treba da “dokuči“ ili jednostavno prenese u neku svoju priču i smisli joj kraj.

Tokom trajanja izložbe biće predstavljena i knjiga „Slikareva tajna“ koju je Predrag Milošević napisao istražujući tajne tehnologija starih majstora slikarstva.

Predrag Peđa Milošević rođen je 26. 11. 1960. godine u Zemunu. Diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, katedra slikarstva, 1985.

Iste godine započinje sa izlaganjem i profesionalnim bavljenjem slikarstvom. 1992. godine odlazi u Španiju, gde do 1996. živi, stvara i izlaže kao profesionalni umetnik.

Njegova dela nalaze u galerijama u zemlji i inostranstvu, kao i u brojnim privatnim kolekcijama. Ima oko 20 samostalnih i nekoliko desetina grupnih izložbi. Živi u Beogradu. Član je ULUPUDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari