Izložba „ Inicijative “ je ogledalo kreativnosti jedne generacije učenika 1Foto:Z. Nikolić

U Galeriji Kulturnog centra Ribnica u Kraljevu ve;eras je otvorena VI izložba radova učenika završnih razreda Škole za likovnu umetnost i dizajn – Umetničke škole iz Kraljeva.

Prisutne goste na otvaranju izložbe je pozdravio istoričar umetnosti i profesor u ovoj školi Slobodan Jelić, istakavši da je posle predhodnih pet izložbi bilo nekako prirodno da se organizovanjem i ove šeste izložbe na istom mestu potvrdi svojevrsna veza između Umetničke škole i ovog galerijskog prostora ali i saradnja između dve ustanove.

Već smo navikli i sebe i javnost da su „Inicijative“ svojevrsni „regrutni centar“ talentovanih učenika,koji hoće da rade i koji ,nevezano za aktuelne društvene prilike , ulaze dublje u činu umetnikog stvaralaštva. A ta kreativnost mladih ljudi je ono što nas ,po mom mišljenju, može izbaviti iz nevolja u kojima smo kao društvo “ rekao je profesor Jelić proglasivši VI-te „Inicijative“ otvorenim.

Među izloženim radovima ima onih nastalih na časovima crtanja i slikanja kao i radova izabranih iz domaćih zadataka a učenici sa odseka tehničara dizajna grafike su izložili pahate koji plene originalnošću ideja.

U jednom delu programa otvaranja profesor Jelić je inicirao razgovor sa učenicima na temu njihovog shvatanja kreativnog čina i načina oblikovanja ideje za svoje radove ali pokazalo se da mladi likovni umetnici više vole da to iskažu njima primerenim komunikacijskim sredstvima,poput izloženih radova, a manje rečima.

U ime domaćina, Kulturnog centra „Ribnica“ goste i učenike Umetničke škole je pozdravila Jelena Krunić, urednica likovnog programa u ovoj ustanovi. Izložba će za posetioce biti otvorena narednih četrnaest dana.

Tekst i fotografije:Z.Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari